Spanacul a fost considerat foarte multa vreme o sursa exceptionala de fier. In anii '50 multi copii erau fortati sa manance spanac, acestia crezand ca el ii va ajuta sa devina puternici. O influenta considerabila asupra acestei credinte au avut-o si desenele animate cu Popeye marinarul, care inghitea conserve de spanac pentru a-si mari instantaneu muschii. Aceasta conceptie gresita isi are originea intr-o simpla eroare matematica facuta de un analist nutritionist pe cand calcula continutul de fier al spanacului si o virgula pusa gresit in numar, i-a facut pe multi sa creada ca spanacul contine de 10 ori mai mult fier.
Contrar parerii generale, spanacul nu este o sursa nemaipomenita de fier, desi frunzele sale verzi contin un numar apreciabil de nutrienti si unele cercetari l-au gasit util in prevenirea cancerului. Spanacul contine o cantitate mare de carotenoizi, in special beta-caroten si luteina (ambele sunt antioxidanti). Ceea ce explica de ce multe studii au afirmat ca legumele verzi protejeaza impotriva cancerului. In plus beta-carotenul este transformat in organism in vitamina A, iar luteina este importanta pentru sanatatea retinei. Se pare ca joaca un rol cheie in prevenirea degenerescentei maculare senile (o cauza frecventa de orbire la batrani) si ca ii incetineste evolutia.
Spanacul este o sursa utila de folat, care este recomandat ca supliment gravidelor pentru prevenirea spinei bifida la bebelusi. Medicina traditionala foloseste de mult timp spanacul pentru tratarea hipertensiunii arteriale, ca si a anemiei si constipatiei. Spanacul este o sursa buna de potasiu, care acum se stie ca regleaza tensiunea arteriala.
Organismul va absorbi mai mult fier daca mancati spanacul impreuna cu alimente care contin vitamina C, precum fructele si rosiile.
Putine persoane agreeaza gustul puternic si textura umeda a spanacului fiert. Insa puteti face o mare varietate de salate inlocuind salata verde cu frunzele tinere de spanac, iar o salata calda se poate face cu spanac crud, sunca pe gratar, avocado si feliute de ciuperci, de exemplu.
In timpul Primului Razboi Mondial, soldatilor francezi slabiti de pierderile masive de sange li se dadea suc de spanac amestecat cu vin pentru a-si recapata fortele. Deoarece spanacul contine folat, important pentru formarea globulelor rosii si ceva fier, este posibil ca acest remediu sa fi fost util si cred ca merita incercat atunci cand donam sange :).
Comentarii
Trimiteți un comentariu