Condimente in loc de sare - de cata sare avem nevoie?

Multe alimente sunt mult mai sanatoase si mai gustoase daca in loc de sare se condimenteaza. Multe condimente si plante aromatice pot imbunatati functia digestiva, asigurand si un aport de vitamine organismului. In cazul tuturor alimentelor prelucrate sau conservate exista riscul ca contin multa sare. Asemenea alimente sunt preparatele din carne, carnatii, branzeturile, dar si painea. Foarte multa sare este si in preparatele de peste, prajiturile si biscuitii sarati, in sticksuri, varza murata, carnea si pestele afumat. 
Alimentele considerate sarace in sare care intr-o cantitate de 100 g contin mai putin de 0,5 g de sare, sunt zarzavaturile si fructele proaspete, carnea de pasare si pestii de apa dulce.
In locul sarii putem utiliza plantele aromatice, inlocuitor de sare sau sare dietetica. Acestea nu contin sodiu, circa 40% fiind kaliu. gustul insa nu este intotdeauna satisfacator.
Insa putem folosi sarea condimentata si plantele aromatice. Numeroase plante aromatice sunt si plante medicinale precum fructele de ienupar, cimbrisorul si salvia.
Daca la prepararea alimentelor utilizam urmatoarele plante aromatice (proaspete), putem renunta aproape in totalitate la sare: busuioc, marar, tarhon, patrunjel, praz, cimbrisor, lamaita si cimbru.
De cata sare avem nevoie?
In ciuda faptului ca sarea joaca un rol vital in metabolism, un adult nu are nevoie de mai mult de 3 g de sare zilnic (cantitatea maxima este de 5 g, adica o lingurita). Cine consuma o cantitate mai mare de sare isi va solicita mai multe organe, in principal rinichii si inima. Fiecare gram de sare retine 100 g de apa, marind cantitatea de sange. Inima va trebui sa lucreze mai mult pentru a-si putea indeplini sarcinile.
Persoanele bolnave vor consuma o cantitate mai redusa de sare, pentru a-si usura rinichii si inima. Exceptie fac acele afectiuni care sunt insotite de diaree, varsaturi, eliminare semnificativa de apa si transpiratie abundenta. In cazul acestora scade semnificativ nivelul de sare din organism. In cazul altor afectiuni, aportul zilnic de sare trebuie limitat la maxim 3 g. Pentru aceasta trebuie renuntat la sararea mancarurilor, deoarece majoritatea alimentelor contin deja sare. 

Comentarii