Dovleceii de vara sunt foarte usor de gatit si de adaptat la multe retete. Cand cumparati dovlecei proaspeti, stiti ca sunt gustosi, indiferent cum ii preparati - caliti, prajiti, rumeniti la gratar, fierti la abur sau chiar amestecati intr-un aluat pentru briose, si diferite tarte. In ciuda numelui lor, dovleceii de vara, care includ zucchini verde si galben, dovleceii pattypan rotunzi cu marginea ondulata, de culoare verde si galbena, sau cei din familia crookneck de culoare galbena, se gasesc in aproape toate lunile anului. Insa in timpul verii veti gasi cele mai proaspete si mai gustoase exemplare ale acestei legume usor de cultivat. Un alt avantaj al recoltei de vara este faptul ca va puteti procura si florile de dovlecel (o adevarata delicatesa din gradina).
Zucchini si dovleceii de vara sunt foarte buni cand sunt tineri si mici, nu mai mari de 14 cm. Sunt capabili sa atinga dimensiuni considerabile pe masura ce inaintam in sezon, insa acesti dovlecei giganti vor avea seminte mari, fiind aposi, fara gust si tari. Alegeti dovlecei mici, cu coaja lucioasa si cu textura ferma. Eventualele zgarieturi de pe coaja nu trebuie sa va deranjeze, sunt inevitabile, intrucat coaja este delicata (cu exceptia celor rau intentionati care isi infing unghia in coaja dovleceilor - astfel de exemple am vazut in Kaufland).
In bucatarie
Pastrarea: zucchini si dovleceii de vara pot fi pusi in pungi de plastic perforate, in frigider, unde ar trebui sa se pastreze timp de 3-4 zile.
Pregatirea: dovlecelul se spala bine si i se indeparteaza capetele. Dovleceii mici si de marime potrivita au coaja comestibila, pe cei mari este preferabil sa-i decojiti si sa le scoateti semintele. Dovleceii pot fi taiati, inveliti intr-un servet umezit si tinut cateva ore la frigider. Pentru a-i ingloba in aluaturile pentru paine sau briose, radeti intai dovleceii cruzi si uscati-i cu servetele de hartie.
Retete de baza si idei de preparare:
Dovlecelul de vara poate fi preparat prin fierbere la abur, calit, prajit rapid sau fript pe gratar.
Idei de retete:
Un mod usor de a-i prepara este de a taia julienne sau in felii subtiri varietati de culoare galbena si verde, dupa care le caliti in ulei de masline pana se inmoaie. Apoi se adauga usturoiul tocat, verdeturi aromate, sare si piper si mai lasati dovleceii pe foc 2 minute. Se stropesc cu suc proaspat de lamaie si se servesc. Pentru a-i prepara la gratar, taiati dovleceii mici in jumatati, pe lung, ungeti cu putin ulei suprafata taiata si lasati-i pe gratar pana cand devin usor rumeniti si moi.
Sau:
- umpleti dovlecei opariti (varietatea pattypan) cu bucatele de branza feta, si presarati-i cu pesmet proaspat aromat cu usturoi
- adaugati cubuletele de dovlecei de vara, la sosurile pentru paste
- taiati fasii de zucchini, pe care le folositi la ornarea salatelor
- dovleceii crescuti prea mult, mai tari, pot fi folositi ca vas pentru servit, la fel cum pepenele verde este curatat si scobit pentru a fi umplut cu cruditati sau salate, doar ca inainte de a fi umplut, i se taie capacul, se scobeste si se indeparteaza miezul, apoi se freaca cu lamaie pe interior
- adaugati dovlecei impreuna cu rosii, verdeturi aromate si ceapa la omlete pentru a obtine un mic dejun in stil mediteranean
- zucchini pot fi taiati sub forma unor betisoare mai groase, care sa aminteasca de cartofii pai, apoi prajiti-i putin, dupa care ii puteti servi cu un sos savuros de iaurt cu usturoi si mirodenii sau un sos de branza.
Comentarii
Trimiteți un comentariu