Inainte de a va propune sa dati o petrecere in aer liber, trebuie sa stapaniti arta de a aprinde si de a controla focul si sa retineti care sunt timpii aproximativi de gatire pentru diverse alimente. Pregatiti alimentele din timp, in special carnea rosie si cea de pasare, care trebuie, in masura posibilului, marinate inainte de a fi puse pe gratar. Carbunele de lemn este cel mai bun si cel mai des folosit combustibil pentru gratarele in aer liber si se comercializeaza sub forma de bulgari sau de brichete. Focul de carbune poate fi aprins ridicand o mica gramada desupra catorva bucati de hartie mototolita si aprinzand-o, fara a o uda cu combustibil, in centrul gratarului. O alta varianta este sa asezati un strat de carbune gros de aproximativ 25 mm pe un pat de hartie mototolita, sa turnati peste el o ceasca mica de alcool metilic si sa-i dati foc.
Exista si combustibili speciali, netoxici, pentru aprins focul la gratar, fie lichizi pentru stropit, fie solizi, pentru a fi introdusi printre carbuni. Nu folositi niciodata benzina sau gaz de bricheta, deoarece sunt periculoase, au un miros urat si strica mancarea. Dupa 20 de minute, cand carbunii ard bine, intindeti gramada uniform pe toata suprafata tavii, suplimentand cu alti carbuni pe deasupra, si lasati sa arda inca 20-35 de minute. Focul va avea atunci o culoare cenusie la lumina zilei si va fi rosu incandescent pe intuneric, ceea ce inseamna ca este gata pentru a se gati pe el. Tineti la indemana un vatrai si niste clesti de jaratic, pentru a muta taciunii aprinsi in locurile unde sunt necesari, si o sticla cu apa pe care sa o puteti turna peste flacari in cazul in care rabufnesc.
Carnea este bine preparata pe gratar cand este uniform prajita, fara a fi carbonizata pe dinafara, decat daca asa va place. Reglati caldura ridicand sau lasand in jos gratarul, sau dispersand taciunii cu vatraiul sau cu clestii de jaratic. Pe gratar se pot prepara foarte bine carnea slaba, hamburgerii, carnatii si cotletele de porc. Ungeti carnea cu ulei de gatit cu ajutorul unei pensule si nu o intoarceti decat o singura data in timpul prepararii. Lasati biftecurile si hamburgerii sa stea cate 10 - 12 minute pe fiecare parte, daca doriti sa fie bine facute, si jumatate din acest timp daca le preferati in sange. Carnatii se fac in aproximativ 5 minute pe fiecare parte, friptura de miel in 5 - 10 minute, cotletele de porc in 15 - 20 de minute (carnea de porc trebuie intotdeauna sa fie bine facuta).
Chebapul este o mancare foarte gustoasa, o combinatie de cuburi mici de carne si legume de toate tipurile si in proportiile dorite, infipte in frigari lungi. Preparati-l din timp si calculati cate 2 frigari de persoana. Lasati chebapul pe foc timp de 15 - 20 de minute, intorcandu-l o singura data.
Cartofii in coaja se pot prepara si ei pe gratarul in aer liber. Spalati bine coaja unor cartofi mari, intepati-i din loc in loc, frecati-i cu sare si impachetati-i in folie de aluminiu. Lasati-i sa stea la marginea gratarului timp de 50 de minute sau printre carbuni timp de 20 de minute.
Sosul pentru fripturi
Preparatele la gratar capata mai mult gust insotite de un sos apetisant. Daca doriti sa preparati unul simplu, dar delicios, amestecati 150 ml dupa de vita sau chiar apa cu o lingura de pasta de rosii, 2 linguri de sos Worcestershire, 2 linguri de otet de vin, 2 linguri de zahar brun, 2 catei de usturoi pisat, o lingurita de sare, o lingurita praf de chili si o lingurita pasta de telina. Se amesteca foarte bine, se adauga sos Tabasco daca doriti sa fie mai picant si turnati sosul cu lingura peste carnea din farfurie.
Comentarii
Trimiteți un comentariu