Sanatate curata cu struguri!

Nu ne putem plange ca ne-au lipsit fructele si elgumele in ultimele luni. De ceva vreme, ne bucuram de inca un dar nepretuit, gustos si sanatos de la natura, care ne fereste de multe boli. Cura cu struguri la inceput de toamna face mai mult decat un supliment de vitamine. Aromatele fructe contin o multime de nutrienti mai usor de asimilat decat cei din pastile: vitaminele K, C, B1, potasiu, mangan, calciu, betacaroten, cam peste 300 de substante active. Cand ii mancati, nu indepartati coaja si nici semintele, fiindca ascund mai multe calitati decat pulpa. 
Nu degeaba strugurii erau supranumiti hrana zeilor! Extras din coaja si semintele fructului, resveratrolul este unul dintre cei mai puternici antioxidanti cunoscuti, iar alaturi de taninuri, el face din struguri o redutabila arma impotriva imbatranirii. Protejeaza organismul de toxine, actionand ca un scut care tine tot raul departe, exact cum se intampla cu strugurii in vita, cand sunt atacati de bacterii sau ciuperci, ei secreta resveratrol, iar daunatorii nu mai au nici o sansa. Cei negri au in compozitie cea mai mare cantitate de antioxidant, ca si alte fructe inchise la culoare, cum sunt coacazele, afinele si prunele, insa toate soiurile contin mai mult sau mai putin resveratrol in coaja si in seminte.
Sucul, un excelent depurativ - este sanatate curata!
Are dezavantajul ca nu contine nutrientii benefici din coaja si seminte. In schimb, e mai usor de digerat. Cura presupune consumul a cel mult 2 litri de suc pe zi si se tine in felul urmator: jumatate de litru baut in 3 prize, cu o ora inainte de fiecare masa, apoi cresteti progresiv pana ce ajungeti la 1 litru, apoi la 2 litri zilnic, moment in care nu mai consumati altceva timp de 2-3 zile, ca sa aveti parte din plin de efectul purificator. 
Va scapa garantat de constipatie si este perfecta in caz de epuizare nervoasa, datorita efectului tonic. 
Cel mai bine, ar fi sa intrebati medicul inainte de a incepe aceasta cura, deoarece poate fi contraindicata daca aveti anumite afectiuni precum diabet, gastrita sau ulcer.
Semintele mai sanatoase decat fructul
Sunt mai sanatoase decat fructul in sine, pentru ca ascund cea mai mare concentratie de antioxidanti. Ca sa fie mai usor de administrat, dupa ce le-ati spalat si le-ati uscat, dati-le prin rasnita de cafea si inghititi pulberea obtinuta cu apa. Cate o lingurita dimineata, pe stomacul gol, timp de 10 zile elimina giardia si alti paraziti intestinali.
Ca atare, sub forma de suc sau ulei, strugurii ajuta inima. Pe de o parte, resveratrolul imbunatateste functia cardiovasculara, mentine fluiditatea sangelui, regleaza ritmul cardiac, scade colesterolul rau si-l creste pe cel bun. Pe de alta parte, potasiul din struguri joaca si el un rol deloc de neglijat in dieta celor care au deja probleme cu inima, precum hipertensiune sau aritmii. Surse bune de potasiu mai sunt bananele, portocalele, broccoli, spanacul, rosiile, usturoiul, fructele uscate.
Daca suferiti de gingivita, catiti-va gura de 2 ori pe zi cu suc de struguri.
Nu uitati de stafide!
Strugurii uscati nu sunt doar un ingredient favorit in placintele cu branza sau cozonaci, ci si un aliat al sanatatii. Mult mai bogate in potasiu, calciu, dar si in vitamine din grupul B, stafidele sunt recomandate contra anxietatii si epuizarii. Sunt energizante, ajuta digestia si previn osteoporoza.
Alte calitati:
- alina reumatismul, guta si artrita datorita efectului diuretic
- purifica sangele
- detoxifica organele, fiind indicati in caz de probleme hepatice sau tulburari ale secretiei bilei
- imbunatatesc digestia
- trateaza anemia, avand efect remineralizant
- regleaza tensiunea, scad nivelul de colesterol din sange
- previn procesele degenerative si tin departe maladia Alzheimer
- combat obezitatea, iar persoanele prea slabe se pot ingrasa cu ajutorul lor
- au efect usor laxativ.

Comentarii