Probabil ca primul ou ochi a fost preparat la inceputul omenirii, cand femeia pesterii a vazut cum se incheaga pe piatra infierbantata de soare oul scapat din cuibul tinut sub observatie pentru hrana viitoare. A infipt un deget in cercul galben, a mirosit, a gustat si cu tipete de bucurie si-a anuntat prietenele ca a descoperit o noua reteta. De atunci si pana astazi, ouale sunt consumate in variate moduri, sunt folosite la prepararea cosmeticelor sau chiar la curatarea casei.
Pentru ca de acolo ies puisorii, oul contine celule embrionare si substante nutritive. Pe langa proteine de inalta calitate, oul contine vitamine, minerale si oligoelemente, plus toti cei 8 aminoacizi esentiali omului. Substantele nutritive din ou sunt excelente pentru dezvoltarea copiilor si adolescentilor, dar si pentru sanatatea adultilor.
Insa, ca orice lucru sau fiinta de pe lumea asta nici oul nu-i perfect. Exista cateva mituri despre ou si proprietatile lui:
Mancati oua, aveti colesterol
Fals: galbenusul contine mult colesterol, insa acesta nu este exclusiv colesterol rau si nu determina cresterea colesterolului la persoanele sanatoase. Este adevarat insa ca persoanele care au deopotriva trigliceridele mari si colesterolul crescut ar trebui sa se rezume la un ou pe saptamana pana ce analizele ies bune.
Ati avut hepatita, nu mai mancati oua
Fals: dimpotriva, oul contine aminoacizi (de exemplu metionina) folositori ficatului. In plus, galbenusul are calitatea de a ajuta contractia vezicii biliare, stimuland astfel activitatea fierii. Prin urmare, indicatia de a evita oul daca ati avut hepatita este complet nefondata. E adevarat insa ca, daca aveti pietre in vezica biliara, efortul de a digera oul este mult prea mare, ducand la colici.
Agraveaza bolile cardiovasculare
Fals: mai multe studii au aratat ca mult prea putin din colesterolul din ou ajunge in sange. Asadar, nu prea se depune pe artere pentru a impiedica circulatia si prin urmare, a provoca bolile amintite. Dimpotriva, ouale contin omega 3, antioxidant responsabil cu reglarea raportului HDL/LDL in favoarea celui dintai.
Oul este un aliment complet
Fals: contine aproape tot ce trebuie, mai putin doua substante extrem de importante pentru sanatate: vitamina C si glucide.
Ingrasa, nu e bun prea mult
Fals: nu, nu ingrasa. Nu are mai mult de 80 kcal, cam cat o cana cu lapte 1,5% grasime. Din cauza indicelui mare de satietate, oul fiert tare este recomandat obezilor si diabeticilor.
Info: Culoarea galbena a galbenusului este data de carotenul din hrana gainilor. Iar cea a cojii depinde numai de rasa pasarii, neavand legatura cu calitatea oului.
Comentarii
Trimiteți un comentariu