Reteta Cartofi noi wedges cu mirodenii si sos de iaurt cu ceapa
In ultima vreme am asa cate o pofta in fiecare zi pentru niste preparate care nu se gaseau inainte printre preferintele mele: de exemplu foietaj cu mere, cascaval afumat si ieri cartofi cu sos de iaurt si multa ceapa. Si mai am o pofta de bors cu cartofi, sfecla si leustean :D. Asta de acu pe saptamana viitoare... E prima data cand fac cartofi wedges si pot sa zic ca m-am indragostit de ei dar neaparat sa fie cu sos de iaurt si ceapa, care se potriveste de minune. S-a raspandit un miros in toata bucataria de parca facusem nu stiu ce specialitate. Cand a ajuns sotul acasa, mirosul l-a dus in bucatarie ca intr-o scena din Tom si Jerry.
Ingrediente (2 portii):
- 5 cartofi noi de marime medie
- 5 catei de usturoi
- 3 linguri ulei de masline
- unt pentru uns tava
- condimente uscate: maghiran, cimbru, turmeric, rozmarin, piper negru, lamaita, busuioc, oregano, sare roz himalayana.
Pentru sos:
- 300 g iaurt
- 2 fire de ceapa verde
- 1 ceapa
- 1 catel de usturoi
- 1 lingurita de unt
- jumatate de lingurita cu turmeric
- un praf de sare si piper.
Pentru servire (optional):
- marar
- salata verde (zilele trecute au trecut parintii pe la mine si printre alte bunatati mi-au adus salata verde din productie proprie nestropita cu chimicale si alte prostii - m-am bucurat de o salata verde frageda, fina si plina de vitamine)
- rosii cherry.
Mod de preparare:
Se rade coaja cartofilor cu un cutit (fiind cartofi noi se curata foare usor prin raclare), se spala bine, apoi se taie in 4 sau rondele si se pun la fiert in apa cu putina sare pentru 10 minute. Dupa cele 10 minute se dau de pe foc si se scurge apa. Intr-un bol separat se amesteca condimentele uscate cu usturoiul pisat, uleiul de masline si se amesteca usor cu cartofii. O tava dreptunghiulara se unge cu unt si se tapeteaza cu hartie de copt unsa la randul ei cu putin unt. Se pun cartofii in tava, se picura peste ei putin ulei de masline, sare si se dau in cuptorul preincalzit pana se rumnesc. Cand s-au rumenit pe o parte, se intorc si pe cealalta parte sa se rumeneasca putin.
Pentru sos:
Intr-o tigaie antiaderenta se topeste o lingura de unt si se caleste 2 minute ceapa taiata pestisor impreuna cu ceapa verde. Apoi se pune intr-un bol si se amesteca impreuna cu iaurtul si mirodeniile. Cartofii se servesc cat sunt calzi impreuna cu sosul si in functie de preferinte cu salata verde, marar si rosii. Daca postiti in locul sosului cu iaurt puteti face un sos de avocado cu ceapa putin calita, usturoi si o lingura de mustar. Pofta buna!
In caz ca va era dor de copilarie, mai jos aveti si unul dintre episoadele Tom and Jerry. Pe 1 iunie nu ii sarbatorim doar pe cei mici ci si pe copii mai mari ce se ascund in fiecare adult :D...doar asa ne pastram sufletul tanar.
In ultima vreme am asa cate o pofta in fiecare zi pentru niste preparate care nu se gaseau inainte printre preferintele mele: de exemplu foietaj cu mere, cascaval afumat si ieri cartofi cu sos de iaurt si multa ceapa. Si mai am o pofta de bors cu cartofi, sfecla si leustean :D. Asta de acu pe saptamana viitoare... E prima data cand fac cartofi wedges si pot sa zic ca m-am indragostit de ei dar neaparat sa fie cu sos de iaurt si ceapa, care se potriveste de minune. S-a raspandit un miros in toata bucataria de parca facusem nu stiu ce specialitate. Cand a ajuns sotul acasa, mirosul l-a dus in bucatarie ca intr-o scena din Tom si Jerry.
Ingrediente (2 portii):
- 5 cartofi noi de marime medie
- 5 catei de usturoi
- 3 linguri ulei de masline
- unt pentru uns tava
- condimente uscate: maghiran, cimbru, turmeric, rozmarin, piper negru, lamaita, busuioc, oregano, sare roz himalayana.
Pentru sos:
- 300 g iaurt
- 2 fire de ceapa verde
- 1 ceapa
- 1 catel de usturoi
- 1 lingurita de unt
- jumatate de lingurita cu turmeric
- un praf de sare si piper.
Pentru servire (optional):
- marar
- salata verde (zilele trecute au trecut parintii pe la mine si printre alte bunatati mi-au adus salata verde din productie proprie nestropita cu chimicale si alte prostii - m-am bucurat de o salata verde frageda, fina si plina de vitamine)
- rosii cherry.
Mod de preparare:
Se rade coaja cartofilor cu un cutit (fiind cartofi noi se curata foare usor prin raclare), se spala bine, apoi se taie in 4 sau rondele si se pun la fiert in apa cu putina sare pentru 10 minute. Dupa cele 10 minute se dau de pe foc si se scurge apa. Intr-un bol separat se amesteca condimentele uscate cu usturoiul pisat, uleiul de masline si se amesteca usor cu cartofii. O tava dreptunghiulara se unge cu unt si se tapeteaza cu hartie de copt unsa la randul ei cu putin unt. Se pun cartofii in tava, se picura peste ei putin ulei de masline, sare si se dau in cuptorul preincalzit pana se rumnesc. Cand s-au rumenit pe o parte, se intorc si pe cealalta parte sa se rumeneasca putin.
Pentru sos:
Intr-o tigaie antiaderenta se topeste o lingura de unt si se caleste 2 minute ceapa taiata pestisor impreuna cu ceapa verde. Apoi se pune intr-un bol si se amesteca impreuna cu iaurtul si mirodeniile. Cartofii se servesc cat sunt calzi impreuna cu sosul si in functie de preferinte cu salata verde, marar si rosii. Daca postiti in locul sosului cu iaurt puteti face un sos de avocado cu ceapa putin calita, usturoi si o lingura de mustar. Pofta buna!
In caz ca va era dor de copilarie, mai jos aveti si unul dintre episoadele Tom and Jerry. Pe 1 iunie nu ii sarbatorim doar pe cei mici ci si pe copii mai mari ce se ascund in fiecare adult :D...doar asa ne pastram sufletul tanar.
Comentarii
Trimiteți un comentariu