Pizza fara gluten cu pastrama si legume vs. pizza cu blat de orez si grau

Pizza fara gluten cu pastrama si legume
 E putin mai greu de facut produse de panificatie fara gluten, insa merita incercarea. Cand zic greu ma refer doar la faptul ca e ceva nou, si nu putem sti din prima cu exactitate ce vom obtine in final decat daca experimentam sa vedem cu ce merg combinate ingredientele, cum se leaga s.a...Pana sa ajungem la un produs final bun mai putem intampina si esecuri dar e bine sa nu ne descurajam de tot si sa perseveram. Am citit multe despre efectele glutenului asupra sanatatii. Intoleranta la gluten numita si boala celiaca este o afectiune autoimuna declansata de ingestia de gluten la persoanele predispuse genetic (am inteles ca toate bolile autoimune ar fi declansate de gluten). Intoleranta la gluten poate debuta la orice varsta incepand cu perioada copilariei iar alimentatia trebuia sa contina exclusiv alimente fara gluten. Si din ce am citit sunt multi oameni care au intoleranta la gluten si nu stiu inca si din cauza asta ar aparea unele boli. Nu stiu daca e asa sau nu dar cred ca e bine sa incercam si retete fara gluten pentru o alimentatie cat mai divresificata. Rau sigur nu ne face, decat bine, mai ales ca ingredientele sunt de origine vegetala, oferite de mama natura. Anul asta am avut ocazia sa mananc lipii de cactus si pot sa zic ca au avut un gust destul de placut. Sper ca pe viitor sa mai am ocazia sa incerc si alte noutati culinare (exclus preparatele pe baza de ganganii ;)))).
In acest post o sa va prezint atat pizza fara gluten cat si cu gluten in combinatie cu faina de orez. Depinde de voi ce veti alege...eu am ales sa le incerc pe amandoua.
Ingrediente:
Pentru blatul fara gluten:
- 200 g faina de tapioca (de asemenea pentru blatul fara gluten puteti folosi cu succes faina de quinoa,  faina de mei, faina de porumb fin, faina de quinoa chiar si faina de naut si hrisca care au un gust mai puternic)
- 100 g faina integrala de orez
- 40 ml ulei de rapita/masline
- 1 lingurita praf de copt
- 1 ou (fiind ou de tara a dat o culoare frumoasa blatului)
- condimente uscate: sare roz himalayana, cimbru, busuioc.
Data viitoare voi folosi o lingurita de guma de guar in loc de praf de copt. Guma de guar este un ingredient foarte popular in produsele si retetele fara gluten deoarece creste aluatul repede si este mult mai gustoasa o reteta care contine guma de guar (asta am citit despre acest ingredient).
Sau
Daca nu doriti blat de pizza fara gluten 100%  puteti folosi faina de grau  in locul fainii de tapioca (in acest caz blatul se lasa la rece timp de 30 de minute inainte de a-l folosi iar oul se adauga in compozitie).
Pentru blatul cu gluten:
- 200 g faina de grau
- 100 g faina integrala de orez
- 40 ml ulei de rapita/masline
- 1 lingurita praf de copt
- 1 ou
- condimente uscate: sare roz himalayana, cimbru, busuioc.
Pentru topping:
- la pizza cu blat fara gluten am folosit in plus si jumatate de dovlecel taiat felii subtiri, ardei gras verde si ardei gras galben
- 150 g mozzarella
- 150 g branza cheddar
- 6 ciuperci
- 5 felii pastrama bucovineana/bacon afumat crud uscat
- 1 ceapa mica
- jumatate de gogosar rosu
- masline negre
- unt pentru uns tava.
Pentru sosul de pizza:
- 150 g pasta de rosii
- 100 ml apa
- 2 rosii
- condimente uscate: boia de ardei dulce, lamaita (lemongrass), oregano, maghiran, busuioc, patrunjel, rozmarin, chilli sau piper cayenne, leustean, marar, turmeric, piper negru si turmeric.
Mod de prepapare:
Mai intai se pregateste sosul de pizza. Pregatirea sosului este foarte simpla: se amesteca pasta de rosii cu apa, rosiile taiate cubulete, condimentele uscate si se pun la fiert timp de 7 minute. Se da deoparte si se lasa la racit.
Apoi ne ocupam de aluat: intr-o cratita se pune aproximativ 220 ml de apa, uleiul de rapita, sarea si se lasa pe foc pana incepe sa se infierbante. Separat, intr-un bol se pun oul batut, faina de tapioca, faina de orez, praful de copt, iar peste ele se toarna lichidul fierbinte, amestecandu-se repede si bine pana se formeaza aluatul. Pana se raceste aluatul, se pregatesc ingredientele pentru topping: pastrama se taie felii, legumele se spala bine, se curata apoi se taie si acestea felii.
Se intinde bine blatul de pizza, apoi se aseaza cu grija in tava rotunda cu gauri special pentru pizza (sau in orice tava de pizza aveti), se inteapta blatul cu furculita sa nu se umfle, se unge cu oul batut apoi se da in cuptorul preincalzit pentru 20 minute (si 10 minute in cazul blatului cu faina orez si de grau). Dupa care se scoate, se intinde sosul de pizza, apoi se adauga un strat de mozzarella data prin razatoarea mare, ceapa, pastrama, ardeii, ciupercile, branzza cheddar si la final se pun felii de masline (maslinele din reteta mea aveau samburi si prin urmare mi-a luat putin mai mult timp sa le feliez de pe sambure dar daca gasiti gata feliate scapati de acest "chin" - insa cele cu samburi sunt mai delicioase si aromate spre deosebire de cele gata feliate din magazin). Dupa preferinte se pot adauga si boabe de porumb, rosii (eu nu am mai adaugat rosii deasupra ca am avut suficiente in sos si s-au simtit destul de bine). In poza de pe Facebook probabil ati vazut langa pizza si un pachetel. Acela l-am facut din restul de aluat care mi-a ramas: l-am umplut cu branza rasa, l-am uns cu putin sos de rosii si l-am pus langa pizza sa-i tina de urat :D. Rezultatul final a fost exceptional dar insuficient pentru papilele noastre gustative nesatule, deci... a 2-a zi am mai facut una doar ca in varianta cu faina de orez si faina de grau. Nu cred ca blatul fara gluten este placul tuturor mai ales cel cu tapioca care iese putin lipicios. Dar daca folositi faina de quinoa, mei, naut, hrisca veti obtine un blat mai tare. Data viitoare o sa mai experimentez cu un nou blat fara gluten pana imi va iesi varianta perfecta. Pofta buna!
Clarificare: In prima si ultima poza este prezentata pizza fara gluten cu blat de tapioca iar in a doua si a treia poza pizza cu blat de orez si faina de grau. Diferenta blaturilor o veti vedea apasand pe poze pentru a le mari.



Comentarii