Reteta Tiramisu fara oua cu banane marinate in rom si lucuma
Pofta de tiramisu a venit! Dar parca ma saturasem de varianta cu oua mai ales dupa masa de Paste ce abia a trecut. Aveam cam toate ingredientele in afara de mascarpone si piscoturi. Dar nu a fost problema, s-a facut rost de ele imediat :D. Probabil multi dintre voi o sa va intrebati ce este lucuma, unul dintre ingredientele folosite la acest tiramisu. Nu stiu daca am mai zis, dar intreaga mea viata mi-au placut noutatile si merg pe principiul de a nu muri fara a incerca ceva nou ce ma tenteaza (dupa sotul meu, singurele lucruri ispititoare din viata asta sunt din domeniul culinar...deci "insula tentatiilor" nu este valabila pentru mine :)))). Tentatia depaseste imaginatia in bucatarieeeeE!
Vara trecuta a fost o perioada in care am citit mai multe despre produsele ce se regasesc in alimentatia raw vegan. Ce am citit nu m-a convins sa renunt la stilul alimentar diversificat de pana acum, ci m-a facut sa mai adaug cateva produse in bucataria mea, printre care si pudra de lucuma. La inceput am folosit-o in smoothie dar apoi m-am gandit sa o folosesc doar in prajituri, unde i-am simtit mai mult proprietatile. Lucuma este un fruct subtropical cu proprietati nutritive valoroase, ce aduce o multime de beneficii sanatatii atunci cand este adaugata in mancarea sau bautura preferata.
Pe langa satisfacerea poftei de dulce, lucuma este o sursa pretioasa de antioxidanti, fibre, carbohidrati, vitamine si minerale benefice pentru intreg organismul. Pentru ca multi dintre noi sufera de intoleranta la gluten, sa stiti ca lucuma nu contine gluten si poate fi consumata in siguranta (sau in unele boli autoimune, glutenul este raspunzator de aparitia bolii deci e bine sa fie limitat consumul de produse ce contin gluten). Pudra de lucuma are un gust dulce, parfumat (gustul este asemanator cu cel al siropului de artar, caramelului si portocalelor) si poate fi utilizata ca indulcitor natural in deserturi, fara a creste nivelul de zahar din sange. Este o alternativa sanatoasa pentru zahar, ce poate fi utila atat diabeticilor cat si persoanelor cu alte probleme de sanatate.
Pudra de lucuma este aroma preferata de inghetata a celor din Peru. Pudra de lucuma am achizitionat-o la promotie de pe vegis.ro la pretul de 40,55 lei 300 g. Gata cu palavrageala! Acum sa revenim la reteta de tiramisu:
Ingrediente:
- 500 g mascarpone (puteti inlocui jumatate din cantitatea de mascarpone cu crema de branza ca sa fie putin mai light)
- 400 g si 3 piscoturi (pentru tava mea dreptunghiulara cu capac atat au fost necesare)
- 300 g smantana pentru frisca
- 5 linguri rase de zahar brut de trestie (in cutia mea speciala pentru zaharul brut de trestie am adaugat printre si cateva pastai de vanilie fara miez pentru a-l aromatiza cu o adiere de vanilie)/xylitol
- 3 plicuri de ness simplu pentru insiroparea piscoturilor
- 3 - 4 banane
- 2 linguri si jumatate pudra de lucuma (nu este obligatorie, dar eu am folosit-o)/100 g ciocolata alba topita
- 2 lingurite cu esenta de rom Dr. Oetker sau 2 linguri cu rom
- 1 lingura cu sirop de artar Green Organics din poza de mai sus (daca nu aveti, atunci in locul lui mai adaugati la crema o lingura rasa de zahar brut de trestie)
- 1 lingura cu Amaretto sau daca nu aveti atunci este suficient si o lingurita cu esenta de migdale Dr. Oetker
- jumatate lingurita pudra de vanilie Dr. Bio (Mi se pare foarte convenabila ca pret - 13,90 lei 10 g spre deosebire de o pastaie de vanilie care costa 10 lei si o folosesti o singura data. Intr-adevar pudra aceasta este uscata spre deosebire de miezul proaspat scos din pastaie putin umed si cu o aroma mai concentrata. Insa aceasta pudra de vanilie se poate folosi atat in prajituri cat si la micul dejun in iaurt, lapte cu cereale sau smoothie)
Mod de preparare:
Prima data se face nessul pentru insiroparea piscoturilor: intr-un ibric se fierbe 400 ml de apa apoi se amesteca cu cele 3 pliculete de ness si se lasa la racit, acoperit cu capac. Bananele se taie felii, se stropesc cu esenta de rom si se lasa la marinat in frigider pana la asambalrea prajiturii.
Prepararea cremei: intr-un bol se adauga smantana, zaharul, pudra de vanilie si se bate cu mixerul pentru aproximativ 7 minute dupa care se adauga siropul de artar, Amaretto sau esenta de migdale, pudra de lucuma, mascarpone si se amesteca inca 5 minute cu mixerul.
Asamblarea: rapid se insiropeaza piscoturile in ness-ul racit, se pune un strat de crema, deasupra se pun bananele marinate in rom, inca un strat de piscoturi, iar la final se acopera cu restul de crema si se presara cacao din abundenta. Se da la frigider si se poate servi a 2-a zi sau daca nu aveti rabdare pana a 2-a zi (cum nici eu nu am avut :D) puteti sa furati startul dupa 4 ore. Desi sotul insista sa fac tiramisu clasic eu totusi m-am incapatanat sa fac varianta care o aveam in minte. Dar s-a meritat si nici lui nu i-a parut rau ;). Din punctul meu de vedere: fabulos! Un tiramisu usor si fresh de care nu te mai saturi. Data viitoare cred ca voi adauga mai multe banane si 3 linguri cu lapte de cocos/orez cu vanilie pentru a iesi crema mai aerata. La final am servit un cidru racoritor de mere cu capsuni Strongbow. Pentru a vedea pozele mai in detaliu apasati click pe poza. Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu