Tortilla mediteraneana cu ton la gratar si sos de ardei tricolor

Tortilla mediteraneana cu ton la gratar si sos de ardei tricolor
Aceasta reteta este perfecta pentru o zi de vara tropicala :D.
Ingrediente (pentru 2 portii):
- 300 g ton proaspat
- 200 g branza cheddar
- jumatate de ardei gras verde
- jumatate de ardei gras rosu
- jumatate de ardei gras galben
- jumatate de avocado copt
- 2 foi de tortilla cu mirodenii gata cumparate sau facute dupa reteta de mai jos
- 2 catei de usturoi
- 1 lingura de iaurt grecesc
- 1 lingura de pasta de rosii
- 1 lingura de mustar
- mix de salata la alegere (eu am folosit urmatoarele dar puteti incerca si alte combinatii): rucola, baby spanac, loboda. varza rosie
Puteti folosi de asemenea si valeriana, varza creata, salata verde sau toate trei.
Tortilla homemade:

- 375 g faina
- 180 ml apa calduta
- 70 ml ulei
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita praf de copt
- mirodenii: marar, oregano, cimbru, busuioc.
Se amesteca toate ingredientele, se framanta bine pana nu se mai lipeste de bol, se formeaza o bila mare care apoi se divide in 12 bucati egale. Se presara putina faina pe masa de lucru, apoi se intinde bine fiecare bila de aluat (formandu-se 12 lipii cu diamterul de 24 cm). apoi se incinge o tigaie antiaderenta sau de fonta si se gatesc pe ambele parti. Se pune fiecare foaie in parte in tigaie si se prajeste aproximativ 1 minut pana cand apar mici pete aurii si bule deasupra. Se intorc pe cealalta parte si se prajesc pentru alte 30 de secunde. Daca se prajesc prea repede, dati focul la mic. Cand ati terminat de prajit cele 12 tortilla, se lasa la racit pe un fund de lemn, acoperite cu un prosop. Daca nu le folositi pe toate in aceeasi zi, restul de tortilla depozitati-le intr-o cutie cu capac etans sau intr-o punga care se sigileaza. Se procedeaza astfel pentru a le pastra moi si flexibile pentru mai mult timp.



Mod de preparare:
Inainte de toate se spala tonul, se usuca cu un prosop de hartie apoi se sareaza si se lasa la frigider pana la preparare. 
Pentru sosul de ardei tricolor: se spala bine ardeii, se curata de cotor, se taie cubulete apoi se amesteca cu iaurt, pasta de rosii, mustar, avocado si usturoi pisat. Sosul se da la rece, intre timp se gateste tonul. Se unge tigaia grill cu putin ulei de rapita/palmier/cocos sau orice alt ulei vegetal si se lasa tonul pe gratar cate 3 minute pe fiecare parte. Urmatorul pas este sa ne ocupam de asamblare. Se incinge o tigaie, apoi se incalzesc foile de tortilla pe rand pe ambele parti. Cand s-a incalzit pe o parte se intoarce pe cealalta parte, se adauga branza cheddar data prin razatoarea mare si bucatile de ton. Se acopera cu capac si se lasa la foc mic pana se topeste branza. Dupa care se da deoparte si se adauga sosul de ardei tricolor si salata mix. Eu am folosit toate ingredientele de mai sus pentru 2 foi de tortilla ca ne era foame insa puteti folosi ingredientele si intr-o cantitate mai micuta in functie de cat va este necesar pentru a ajunge la saturatie. Aceasta tortilla cu ton este pur si simplu delicioasa...o explozie de gusturi si arome. Trebuie sa o incercati neaparat dar cu ton proaspat nu din conserva, deoarece rezultatul nu va fi acelasi si in plus nu se compara. Daca mai preparati si foile de tortilla acasa, va fi fenomenala si cu siguranta pe placul tuturor. Incercati si va bucurati! Pofta buna!






Comentarii