Burger vegetarian cu tempeh, quinoa si fasole rosie

Vara ma face atat de fericita...zile insorite si lungi, nopti calde, sandale, capsuni, penene rosu, inghetata si burgeri. In cazul de astazi burgeri vegetarieni. Nu, nu sunt vegetariana dar dupa cum am mai scris vreau sa nu ma limitez doar la variantele clasice. Daca in weekend mananc burgeri cu carne, acum am zis sa fac si fara carne. Sa vedem ce-o iesi...ceva rau sigur nu. Oricum daca ne gandim bine sunt niste chiftele cu legume. De care sigur am mai mancat: cu cartofi, ciuperci, dovlecei s.a. De multe ori, tatal meu cand aude de legume zici ca a cazut cerul pe el...vai, fara carne nu pot sa muncesc, nu rezist. Dar de fapt, nu este singurul. Sunt multe persoane, care au bine intiparit in minte ca doar carnea te satura, doar carnea iti da forta si energie, doar mancand carne nu lesini pe strada. Ei bine, mi se pare o gandire preconceputa si gresita. Poti sa mananci si fara carne si sa fii la fel de superman. Cel putin, ingredientele pe care le-am folosit la burgerul din reteta de astazi, contin o multime de proteine si alti nutrienti esentiali.
Dar totusi de ce are atat de multe proteine burgerul din reteta?
Probabil ati auzit sau ati mancat tofu, dar ati incercat vreodata tempeh? Desi este un produs pe baza de soia, tempeh nu este la fel de popular ca si tofu. Tempeh este obtinut din soia fermentata, dupa care amestecul devine ca un tort ferm si dens. Cele mai multe versiuni contin de asemenea fasole, boabe si arome. Tempeh are o aroma puternica de nuci si tinde sa absoarba aromele oricaror alimente sau sosuri la care se adauga, facandu-l o alegere potrivita pentru multe feluri de mancare.
Tempeh, este este un veritabil inlocuitor al carnii in alimentatia vegetarienilor. Cu toate acestea, vegetarian sau nu, poate fi un supliment nutritiv in orice alimentatie. Mai ales ca in 80 g de tempeh, 40% sunt proteine. Pe langa proteine, acest produs mai contine probiotice, o gama larga de vitamine si minerale, si este un ingredient versatil care vine cu o varietate de beneficii pentru sanatate. Minunat!
La fel ca si varianta clasica, acest burger este infinit de versatil cand vine vorba de topping, dar noua ne place mult avocado. Asa ca am folosit crema de avocado cu usturoi, simpla si extrem de gustoasa. Desi avocado are o multime de beneficii pentru sanatate, are o reputatie proasta cand vine vorba de gust. Insa, daca ii adaugam un ingredient sau doua, imediat scoatem timiditatea din el...mie chiar mi se pare ca are un gust pierdut de ou.
Ingrediente (23 buc. - cate 4 pentru o persoana):

- 400 g fasole rosie fierta
- 227 g tempeh (se gaseste in magazinele online - insa, daca nu aveti posibilitatea de a-l achizitiona atunci puteti renunta la el si in schimb sa adaugati tofu ca e mai la indemana sau daca nu va place tofu, mai adaugati 4 linguri de quinoa pe langa cele existente si dublati cantitatea de apa la fierbere)
- 6 catei de usturoi
- 4 linguri de quinoa
- 3 fire de ceapa verde
- 3 linguri cu pasta de rosii amestecata cu cativa fulgi de chili
- 2 ciuperci mari portobello sau alt tip (170 g)
- 2 linguri cu faina integrala
- 1 lingura si jumatate de mustar
- 1 lingura suc de lamaie
- 1 lingurita sos de soia
- jumatate de legatura de patrunjel
- mirodenii: sare, piper, oregano
- optional: 1 ou.
Pentru asamblare:
- chifle
- jumatate de ceapa rosie
- jumatate de castravete
- crema de avocado: 1 avocado bine copt pasat si amestecat cu 2 catei de usturoi maruntiti cu presa si un praf de sare
- 20 de rosii cherry sau 2 rosii mari
- optional: branza feliata.

Mod de preparare:
Pasul 1: intr-o oala mica, se pune quinoa la fiert impreuna cu o ceasca si jumatate de apa cu putina sare. Se lasa pe foc pana cand quinoa absoarbe toata apa.
Pasul 2: se unge o tigaie cu putin ulei apoi se gatesc ciupercile feliate si presarate cu putina sare, timp de 4 minute (2 minute pe o parte si 2 minute pe cealalta parte).
Pasul 3: intr-un bol mai mare se paseaza tempeh si boabele de fasole rosie fiarta. Apoi se adauga usturoiul maruntit cu presa, ceapa verde taiata cubulete, patrunjelul tocat marunt, quinoa fiarta, pasta de rosii cu fulgii de chili, mustarul, sosul de soia, sucul de lamaie, mirodeniile, faina si ciupercile taiate marunt. Se amesteca bine, apoi daca doriti sa incercati si varianta cu ou, impartiti compozitia in jumatate. Jumatate se lasa asa si in cealalta jumatate se incorporeaza un ou batut. Eu am incercat si cu ou si fara si pot sa zic ca nu exista nicio diferenta in ceea ce priveste gustul. Diferenta intervine la modelare: compozitia fara ou se modeleaza cu mainile inmuiate intr-un bol cu apa iar compozita ce contine ou, se pune cu lingura in tigaie si se modeleaza presand usor.
Pasul 4: Intr-o tigaie incinsa, unsa cu putin ulei, mai intai am prajit burgerii fara ou si apoi cei cu ou. Se gatesc pe ambele parti pana prind o culoare aurie spre aramie (in jur de 3-4 minute pe o parte si la fel pe cealalta parte).
Recomandari: Dupa fiecare tura, sa se stearga tigaia cu un servetel imbibat in putin ulei.
Sa nu se puna prea multi burgeri in tigaie, pentru a fi intorsi cu usurinta fara a-i deranja pe ceilalti.
Au iesit 11 buc. fara ou si 12 buc. cu ou.
Daca aveti o tigaie grill atunci ii puteti face putin mai grosi si cu siguranta vor iesi la fel de buni.
Pasul 5 - asamblarea: 
Varianta cu branza: am taiat doua chifle in jumatate si le-am pus la prajit intr-o tigaie fara ulei, doar pe partea taiata. Dupa care, fiecare jumatate de chifla am uns-o cu sos de rosii cu busuioc, am pus cate o felie de cascaval deasupra si le-am bagat putin in cuptor pana s-a topit branza. Apoi am pus un strat de castravete taiat felii, un burger cu ou, o frunza de salata, un burger cu ou, cateva fasii de ceapa rosie si deasupra cealalta jumatate de chifla unsa cu sos de rosii si branza.
Varianta de post: chiflele se prajesc la fel ca mai sus, apoi se ung cu cate o lingurita de crema de avocado, se adauga cateva felii de castravete, un burger fara ou, salata verde, un burger fara ou, fasii de ceapa rosie si deasupra se pune cealalta jumatate de chifla unsa cu pasta de avocado.
Info: Cei din imagine care au rosii cherry deasupra chiflei sunt cu cascaval si burgeri cu ou, iar cei fara rosii deasupra sunt 100% de post.
Acesti burgeri sunt deliciosi, usor indrazneti si ideali pentru o cina de sarbatoare super sanatoasa. Veti uita de carnea de vita pentru un timp :D.
Pofta buna!

Comentarii