Fie ca sunteti vegetarieni sau nu, trebuie sa incercati macar o data acest aliment interesant cu o multitudine de propietati pentru sanatate.
Jackfruit este un fruct dulce, delicios si exotic, care este plin de multe substante nutritive si o multime de beneficii. Este o sursa bogata de vitamine, minerale, fitonutrienti, carbohidrati, electroliti, fibre, grasimi si proteine.
Jackfruit este fructul cu gust de carne care poate salva omenirea de la foamete. Nu contine colesterol sau grasimi saturate in schimb este ambalat cu proteine de inalta calitate, care ajuta la construirea musculaturii. De asemenea, ajuta la transformarea alimentelor pe care le consumati in energie si ajuta la mentinerea sanatatii ochilor, pielii, parului si tractului digestiv.
O multime de motive pentru a consuma acest fruct.
Din pacate la noi nu exista la indemana in magazinele fizice ci doar in magazinele online.
Pizza! Jackfruit poate fi un mod minunat de a adauga un nou suflu atunci cand faceti pizza acasa. Simtiti-va liber sa folositi branza preferata impreuna cu diverse legume. Jackfruit are textura asemanatoare cu carnea de porc insa are o aroma neutra.
Daca doriti sa faceti aceasta reteta total vegetariana atunci puteti folosi branza vegetala. Insa eu nu mi-am dorit sa fac ceva 100% vegetal, ca totusi pizza fara mozzarella nu prea mai are gust de pizza :D.
Aceasta reteta de pizza este atat de delicioasa incat nu veti crede ca este fara carne.
Pizza este una dintre acele alimente pe care as putea sa le mananc saptamanal, fara sa ma plictisesc.
Ingrediente:
Pentru aluat (preferatul meu):
- 350 g faina integrala de grau
- 150 g faina integrala de orez
- 30 ml ulei de masline cu rozmarin
- 1 ou
- 1 pliculet de drojdie uscata
- 1 lingurita cu zahar
- sare
- apa calda
- mirodenii: busuioc, oregano, cimbru.
Alte:
- faina de malai
- unt
- o tava rotunda cu gauri.
Topping:
- 200 ml sos de rosii
- 200 g mozzarella maruntita
- 150 g mix branzeturi (sau se foloseste tot mozzarella)
- 100 g fasii de jack fruit
- 16 masline fara samburi mix/verzi/negre
- 3 ciuperci
- 3 catei de usturoi
- 2 linguri cu ulei de susan
- 1 ceapa galbena
- 1 ardei gras
- mirodenii pentru jack fruit: boia de ardei dulce afumata, piper, usturoi si ceapa granulata
- mirodenii pentru sos: busuioc si patrunjel uscat.
Mod de preparare:
1. Se prepara aluatul: intr-un bol se amesteca drojdia uscata cu zaharul si 150 ml de apa calda. Se lasa 10 minute sa se activeze drojdia.
Intr-un bol mai mare se adauga faina integrala de grau, faina de orez, mirodeniile, oul batut si drojdia. Se amesteca ingredientele cu o ustensila dupa care se incepe framantarea aluatului cu mainile. Pentru a nu se lipi de maini se adauga si uleiul de masline. Daca mai este nevoie se mai adauga faina integrala de grau. Se framanta bine pana se obtine un aluat elastic care nu se mai lipeste de maini. Se unge bolul cu putin ulei, se aseaza bila de aluat, se acopera cu un prosop si se lasa la dospit timp de 2 ore minim.
2. Intre timp se pregatesc legumele pentru topping: ceapa si ardeiul se taie fasii, usturoiul se marunteste cu presa si se amesteca cu sosul de rosii si mirodeniile. Pulpa de Jackfruit se marineaza cu mirodeniile si doua linguri cu ulei pentru 25 de minute. Dupa care se prajeste la foc mediu timp de 5 minute. Ciupercile se taie felii, se sareaza apoi se prajesc pe gratar pe ambele parti.
3. Se imparte aluatul in jumatate. Una dintre jumatati se pune inapoi in bol si se foloseste pentru alta reteta. Eu am facut 2 pizza. Se presara faina de orez pe masa de lucru. Din aluat se formeaza un disc cu mainile, dupa care se presara faina de orez pe ambele parti si se intinde cu sucitorul, pana se obtine marimea potrivita pentru tava. Tava se unge cu putin unt, se presara faina de malai si se aseaza cu grija blatul pentru pizza. Cu o furculita se inteapa blatul din loc in loc. Apoi se introduce tava in cuptorul preincalzit timp de 10 minute.
4. Asamblarea: dupa 10 minute, se scoate blatul din cuptor, se unge cu sosul de rosii, se presara un strat de mozzarella, un strat cu pulpa de Jackfruit, fasiile de ardei, fasiile de ceapa, maslinele taiate rondele, iar deasupra se presara un strat cu mix de branzeturi. Se baga tava in cuptor timp de 10 -15 minute.
Cand este gata, se lasa 5 minute apoi se portioneaza si se serveste cat este calda. Yum yum!
Savurati cu placere!
Comentarii
Trimiteți un comentariu