Piure de cartofi dulci cu ciuperci urechi de lemn, carnaciori vegani si salata crocanta

Reteta de astazi face parte dintr-o alta trasnaie culinara, insa una interesanta si delicioasa care ne face sa descoperim si alte gusturi decat cele cu care suntem obisnuiti.
La reteta de astazi am decis sa adaug si carnaciori vegetarieni din seitan facuti pe grill.
Ce este seitanul?
Seitanul este un substitut al carnii, fiind o sursa bogata in proteine, cu un continut ridicat de fier si vitamina B2. In 100 g de seitan se afla 20 g de proteine, cantitate asemanatoare cu proteinele din carne.
Desi este facut din grau, seitanul are putine lucruri in comun cu faina sau painea. Prin gatire, seitanul devine surprinzator de similar cu aspectul si textura carnii. Seitanul are un gust savuros, probabil cel mai apropiat de pui sau de ciupercile portobello. Pe cont propriu are o aroma usoara, insa combinat cu diferite alimente poate capata alte gusturi.
Popularitatea seitanului se datoreaza mai degraba texturii sale decat gustului sau. Este foarte scazut in carbohidrati si grasimi. Un dezavantaj al seitanului este ca acesta este gluten, deci trebuie evitat de cei care au o dieta fara gluten.
Fiind in post, putem sa ne jucam cu ingredientele si sa facem ca preparatele noastre sa nu fie plictisitoare. Dimpotriva, pot fi pline de gust, culoare si consistenta.
Ingrediente:
- 6 cartofi albi/rosii
- 4 catei de usturoi
- 2 linguri cu smantana din mei/ovaz
- 1 lingura cu ulei de susan
- 1 cartof dulce mic
- mirodenii: sare de mare, cimbru, oregano.
Sosul asiatic cu ciuperci urechi de lemn:
- 300 ml de apa
- 2 linguri si jumatate cu sos de soia
- 2 linguri si jumatate cu Mirin (vin dulceag din orez)
- 2 linguri si jumatate cu ciuperci uscate urechi de lemn (se pun la hidratat in apa calda timp de 30 de minute)
- 2 linguri si jumatate cu faina de orez
- 2 fire de ceapa verde
- 1 ceapa rosie mica
- 1 lingurita cu paprika afumata
- 1 lingurita cu pulbere de usturoi.
Pentru salata:
- 4 ridichi rosii
- 1 varza mica
- 1 ceapa mica
- 1 lingura si jumatate cu otet balsamic din boabe de cacao Aromes Noirs (se gaseste online direct de pe site-ul lor sau emag)
- 1 lingurita cu ulei de masline
- ierburi de Provence.
Mod de preparare:

Primul pas (optional) -> carnaciori din seitan cu/fara branza vegana (se pot cumpara din magazinele online sau se pot prepara acasa foarte simplu). Se pot prepara cu o zi inainte (in frigider rezista pana la 5 zile). Daca nu aveti ingredientele necesare pentru a face carnaciori din seitan puteti inlocui seitanul cu miez de nuci. Se prepara astfel:
- 180 g seitan instant bio (gluten de grau - se gaseste in magazinele online sau la plafar; pret cuprins intre 5 - 30 lei in functie de cantitate si firma)
- 60 ml apa minerala
- 60 g linte fiarta/ 3 linguri cu faina de naut
- 3 catei de usturoi
- 2 felii de branza vegana (optional - se gaseste in magazinele online)
- 2 linguri cu fulgi de drojdie inactiva
- 1 lingura cu pasta de rosii
- jumatate de ceapa galbena
- 1 lingurita si jumatate cu paprika afumata
- 1 lingura cu ulei de susan/cocos
- 1 lingura cu sos de soia/tamari
- mirodenii: sare, cimbru, seminte de chimen macinate.
Pentru decor:
- seminte de floarea-soarelui prajite
- flori comestibile.
Se incinge uleiul de susan intr-o tigaie antiaderenta si se caleste ceapa taiata cubulete impreuna cu usturoiul maruntit cu presa, pana devin moi (aprox. 1 minut). Intr-un blender se adauga lintea fiarta, amestecul de ceapa cu usturoi si mirodenii, fulgii de drojdie, pasta de rosii, paprika afumata, cimbru, semintele de chimen macinate, sosul de soia si apa minerala. Se paseaza bine dupa care se adauga seitanul. Se paseaza din nou. La compozitie se adauga branza vegana taiata cubulete, dupa care se imparte in 4 gramajoare egale. Cu ajutorul unei folii de aluminiu se ruleaza sub forma unui carnacior fiecare bucata de seitan. Se rasucesc capetele apoi se baga in frigider pentru 5 minute. Intre timp se pune apa la fiert intr-o oala, iar deasupra se aseaza o strecuratoare. Se aseaza carnaciorii din seitan cu tot cu folie, se acopera cu capac si se lasa la abur timp de 25 de minute. Dupa 25 de minute se stinge focul, se da oala deoparte si se mai lasa 25 de minute.
Se lasa la racit. Dupa prepararea piureului de cartofi si a sosului asiatic, se prajesc carnaciorii in ulei sau se coc intr-o tigaie grill (eu am ales aceasta varianta).

Pasul 2 -> piureul de cartofi: Se curata de coaja cartofilor galbeni si al celui dulce. Se taie rondele, se pun intr-o oala si se acopera cu apa plata. Se lasa sa fiarba timp de 10 minute dupa care se adauga cateii de usturoi intregi. Se fierb legumele in continuare pana devin moi. La final se adauga mirodeniile dupa gust si se da oala deoparte. Se pune deoparte o parte din lichid, se paseaza bine si daca mai este nevoie se adauga zeama, in caz contrar restul de zeama se adauga la sosul ce urmeaza sa fie preparat. Se amesteca cartofii pasati cu ulei de susan si samantana de mei.
Pasul 3 -> salata: se taie varza marunt se freaca cu putina sare, dupa care se adauga ceapa si ridichile taiate marunt, ierburile, otetul balsamic si uleiul de masline. Se acopera cu capac si se lasa in frigider pana la servire. Optional se poate adauga si putin marar verde tocat.
Pasul 4 -> sosul asiatic: intr-o olcica antiaderenta se incinge uleiul, se adauga ceapa si se caleste un minut cu capac. Se adauga ciupercile de lemn taiate in bucati cat de cat mici, apa si zeama care a mai ramas de la cartofi. Cand incepe sa fiarba se adauga ceapa verde taiata fasii, sosul de soia, mirinul, paprika, pudra de usturoi si faina de orez. Se mai lasa pe foc amestecand din cand in cand pana se ingroasa lichidul.
Asamblare: pe o farfurie se aseaza un inel metalic rotund iar in interiorul lui se pune piureul de cartofi, se presara cateva seminte de floarea-soarelui iar in centru se pune sosul si cateva floricele comestibile. Se scoate inelul metalic cu grija si de jur imprejur se pune salata de varza cu ridichi si  un carnacior taiat in jumatate (pentru o singura persoana). Se serveste imediat! Acest preparat este ideal atat in perioada postului cat si in afara lui. Daca nu postiti puteti renunta la carnaciorul vegan si sa faceti un ou Benedict (fiert in apa cu sare si otet de orez). O deliciosenie!
Sotului ii place atat de mult incat vreo 3 zile la rand, doar asta am preparat (prima data a acceptat  in farfurie carnaciorul vegan, insa in celelalte dati a preferat oul Benedict ;)) )
Savurati cu placere!

Comentarii