Chiftele din bulgur cu spanac si sos de ciuperci urechi de lemn

Bulgurul este raspunsul atunci cand va ganditi sa gatiti ceva rapid si sanatos in acelasi timp. In plus, se gateste la fel de usor ca si cuscusul, doar ca este mai bun.
De la salate la pilaf/tabbouleh clasic, exista zeci de retete cu bulgur. Pe langa faptul ca bulgurul este bogat in proteine si minerale, acesta are un gust minunat de nuci. In mod traditional, cojile exterioare erau indepartate prin frecarea graului ud intre maini iar restul boabelor erau crapate. In zilele noastre procesul este mecanizat.
Bulgurul este plin de fibre si va tine de foame mult timp. Avand o aroma de nuci, acesta se evidentiaza mai bine in salate, tocana sau legume umplute. Pranzurile simple, nu trebuie sa se limiteze doar la sandwich-uri. In schimb, puteti incerca aceasta reteta delicioasa de chiftelute cu bulgur si spanac, acompaniate de un sos dulce-picant cu urechi de lemn. Poate bulgurul nu este la fel de la moda ca si quinoa, dar merita un loc de cinste in bucataria voastra.
La treaba!
Ingrediente:

Chiftele:
- 300 ml apa plata
- 200 g spanac congelat
- 150 g bulgur
- 85 g pesmet
- 3 oua
- 3 catei de usturoi
- 1 lingurita cu seminte de chimen.

Sos: 
- 150 g ciuperci urechi de lemn fierte (daca nu va plac, puteti renunta la ele si sosul sa fie doar pe baza de rosii plus restul ingredientelor)
- 4 rosii intregi decojite
- 4 linguri cu sos de rosii
- 4 catei de usturoi
- 2 linguri cu sos de soia
- 2 linguri cu Mirin
- 2 linguri cu faina de orez
- 1 lingurita cu ulei de susan
- 1 ceapa rosie mica
- 1 fir de ceapa verde
- 1 lingurita cu paprika afumata.
Mod de preparare:

1. Intr-o olcica se pune la fiert bulgurul in 300 ml de apa. Se lasa pe foc pana cand a absorbit tot lichidul.
2. Spanacul congelat se gateste la abur apoi se toaca marunt.
3. Intr-un bol se bat ouale, se adauga usturoiul maruntit cu presa, semintele de chimen intregi, bulgurul fiert si spanacul maruntit. Se sareaza dupa gust. Dupa care se formeaza chiftelele.
4. O tava intinsa se unge cu putin ulei, se tapeteaza cu hartie de copt, se aseaza chiftelele de bulgur apoi se baga in cuptorul preincalzit pentru 15 minute. Dupa 15 minute se intorc pe cealalta parte si se mai lasa 8 minute.
5. Intre timp se prepara sosul: intr-o olcica se incinge uleiul de susan si se adauga ceapa rosie taiata cubulete. Se caleste 1 minut dupa care se adauga rosiile taiate cubulete, sosul de rosii, ciupercile taiate marunt si 200 ml de apa.  Cand incepe sa fiarba se adauga ustuoiul maruntit cu presa, ceapa verde taiata fasii, sosul de soia si mirinul. Dupa ce a dat intr-un clocot se apresara paprika afumata si faina de orez. Se amesteca pana se ingroasa sosul. Se da de pe foc si se lasa cu capac sa se imbine aromele.
Sosul se serveste impreuna cu chiftelele de bulgur. Daca mai raman si pentru a 2-a zi, cel mai bine este sa se aseze chiftelele deasupra sosului pentru a nu se usca.
Savurati cu placere!
P.S: Fiti pe faza, zilele urmatoare voi reveni pe blog cu retete noi super delicioase si pline de arome incantatoare pentru papilele noastre gustative (rasfatate si sensibile).

Comentarii