Ciuperci de bambus umplute cu legume si sos gorgonzola

Ciupercile de bambus sunt o specie frumoasa cu aspect de voal de mireasa.
Ciupercile frecvent vandute in pietele asiatice, acum au aparut si pe la noi in magazinele online. Sunt bogate in proteine, carbohidrati, fibre, potasiu, sodiu si fier. De asemenea, acestea contin compusi bioactivi si au proprietati antioxidante, antimicrobiene si antiinflamatorii. In Asia sunt considerate o delicatesa si un aliment afrodisiac.
Avand in vedere ca la noi in tara nu le gasim la orice pas, putem sa le folosim intr-un preparat rezervat pentru o ocazie speciala.
Aceste ciuperci comestibile au o textura fina, o forma frumoasa, o textura usor crocanta si un parfum delicat.
Ciupercile rehidratate pot fi folosite in prajituri, ca o componenta in supa de pui sau pot fi umplute cu legume si/sau carne.
Ingrediente:

- 200 g gorgonzola piccante
- 100 g ciuperci de bambus uscate
- 100 ml smantana de ovaz
- 10 tije de sparanghel verde
- 3 fire de ceapa verde taiata fasii
- 3 catei de usturoi
- 1 lingurita cu chimen negru (negrilica)
- 1 lingurita cu ulei de susan
- 1 lingurita cu mustar dulce-picant
- jumatate de ardei galben taiat fasii
- jumatate de morcov taiat fasii
- sare dupa gust.
Mod de preparare:

1. Inainte de utilizare, ciupercile de bambus uscate se hidrateaza in apa fierbinte cu sare pentru 30 de minute dupa care se clatesc in apa rece si se scot din apa cu grija. Restul de apa se elimina prin presare.
2. Separat intr-o olcica se pune apa la fiert cu putina sare. Cand incepe sa fiarba se adauga tijele de sparanghel pentru 10 minute.
3. Intr-o tigaie antiaderenta se incinge o lingurita cu ulei de susan. Se adauga fasiile de ardei si de morcov. Se calesc timp de 3 minute dupa care se dau deoparte.
4. Sosul: se incinge o lingurita cu ulei de susan intr-o tigaie antiaderenta si se adauga branza gorgonzola maruntita. Cand a inceput sa se topeasca se adauga ceapa verde, smantana de ovaz, mustarul si semintele de chimen negru. Se lasa pe foc pana se topeste complet branza si toate ingredientele se leaga.

5. Asamblarea: inainte de a umple ciupercile, se taie capatul inferior (resturile se pastreaza pentru o alta reteta...eu de exemplu le-am adaugat in umplutura pentru coltunasii chinezesti). In interior se adauga cate o tija de sparanghel, cateva fasii de ardei si morcov. Se repeta pana se epuizeaza ingredientele. La final se toarna sosul de gorgonzola peste ciupercile umplute. Preparatul se serveste imediat dupa servire alaturi de un pahar cu vin de Porto sau Cabernet.
Savurati cu placere!

Comentarii