Mamaliga in straturi este un preparat veritabil pe care il consumam cu atata pofta in copilarie. Dar nu m-am oprit acolo, am continuat "traditia" si am pastrat reteta pana in ziua de astazi. Mama folosea in compozitie atat unt cat si smantana insa in timp am adaptat-o in asa fel incat sa fie un echilibru intre ingrediente.
Mereu obisnuiesc sa o prepar in lunile de iarna cand este recomandat sa mancam ceva cald si consistent. Produse traditionale, preparate in casa avem din plin la fel si muraturi. Iarna este anotimpul preferat pentru a prepara aceasta reteta. Este bine ca fiecare mancare sa fie consumata in sezonul ei. Oricat de mult ne place ciorba de burta, salata de boeuf, tochitura s.a...recomandat este sa le consumam iarna cand chiar avem nevoie de "combustibil" pentru a face fata frigului.
In plus fiind foarte consistenta, cu asa mancare la masa de pranz, foame va fi alungata pentru mult timp. Preparatul este pe baza de mamaliga, care se pregateste foarte usor si poate fi combinata cu numeroase ingrediente traditionale sau nu.
Mamaliga este bogata in minerale, vitamine si nutrienti de care corpul are nevoie pentru a functiona normal. Ajuta la buna functionare a intestinelor si chiar imbunatateste digestia.
Iarna, deseori inlocuiesc painea cu mamaliga iar beneficiile se vad.
Puteti ajusta condimentele pe care le adaugati la aceasta reteta in functie de tipul de carne pe care doriti sa o folositi.
Acest preparat cremos si delicios functioneaza excelent ca o componenta principala a unei mese.
Nu este o reteta chiar noua, de aceea nici nu stiu de ce nu am publicat-o de atatia ani, dar o public acum sa ramana in arhiva online si sa nu fie uitata in timp. ;)
Ingrediente:
Pentru mamaliga:
- 400 ml de apa
- 100 g faina de malai
- 80 g branza de burduf
- un praf de sare.
Pentru straturi:
- 100 g branza cheddar rasa sau branza de la putina (maturata)
- 3 oua
- 3 carnati de casa
- 3 ciuperci brune de dimensiuni normale sau 2 mari
- 3 fire de ceapa verde
- jumatate de zucchini
- jumatate de legatura de patrunjel
- jumatate de legatura de marar
- jumatate de ardei rosu
- un praf de sare.
Pentru servire:
- varza murata
- harbuz murat (pepene verde).
Mod de preparare:
1. Primul pas este pregatirea legumele: se spala dupa care se taie cubulete.
2. Intr-un tuci se pune apa la fiert cu un praf de sare.
3. Intre timp se bat bine ouale cu un tel iar la final se adauga putina sare si verdeata.
4. Intr-o tigaie antiaderenta se incinge uleiul de susan, se adauga toate legumele cu exceptia cepei verzi. Se calesc timp de 3 minute apoi se adauga carnaciorii taiati rondele, ceapa verde si ouale batute. Se acopera cu capac, se lasa 4 minute dupa care se intoarce pe cealalta parte si se presara branza cheddar rasa. Se acopera cu capac timp de 1 minut apoi se da de pe foc si se rastoarna pe un platou rotund.
5. Cand incepe sa fiarba apa din tuci se adauga faina de malai in ploaie. Se amesteca cu o furculita sau cu un melesteu. Se da focul la mic si se lasa sa fiarba timp de 10 minute, amestecand din cand in cand.
Dupa 10 minute se adauga branza de burduf, se mai lasa 5 minute apoi se da deoparte si se toarna peste omleta cu legume si branza. Daca mai doriti puteti presara deasupra putin parmezan ras. Se lasa la racit 5 minute timp in care se taie marunt varza murata sau harbuzul.
Se taie in jumatate si se imparte cu o persoana draga voua.
Preparatul il puteti monta simplu sau cu ajutorul unor inele din inox pentru decorat.
Omletele au fost in doua variante: una cu ceapa verde, verdeata, ciuperci si carnati iar cealalta varianta cu ardei, ceapa verde, dovlecel, carnati si verdeata.
De-a lungul timpului am alternat si am adaugat diferite legume sau branzeturi. Dar branza de burduf sau cea la putina nu trebuie sa lipseasca. In ziua de astazi nu multa lume mai face branza la putina, insa bunica din partea tatalui a dus traditia mai departe si nu lipseste in niciun an. Adevarul este ca nu multa lume face branza la putina asa buna ca a ei. Branza la putina este putin iute si are un gust strident insa este o delicatesa rara (as putea zice ca seamana putin cu branza gorgonzola, doar putin) si daca se pune in centrul unei bile de mamaliga apoi se pune pe jar...iese o nebunie - "urs pe jar" il numesc eu. Yummy!
In pozele alaturate sunt cateva variante ale mamaligii in straturi din anii trecuti :D (facute cu telefonul la repezeala) pe care le-am mai repetat si anul asta.
Savurati cu placere!
Comentarii
Trimiteți un comentariu