Madeleines cu migdale si ciocolata

Bonjour! Astazi este despre Madeleines - niste prajituri frantuzesti usoare, spongioase si cunoscute pentru forma lor frumoasa de cochilie. Desi numele si aspectul lor pot fi intimidante, nu sunt dificile. Pentru a face aceste prajiturici aveti nevoie de forma, atentie, rabdare, precizie si o reteta buna pentru a crea acea textura usoara.
 De cand sora mea s-a mutat in Franta, s-a trezit o mica curiozitate in mine, aceea de a invata limba franceza. De 6 luni am inceput serios. Nu pot spune ca pot face o conversatie dar macar am facut un progres - o inteleg mai bine iar atentia mea a inceput sa tina pasul cu vorbitorul de limba franceza. Pana acum prindeam din zbor primul si ultimul cuvant, dupa nu mai retineam nimic. Frustrant! 
Acum sa revin la madeleines. De obicei nu imi plac pufoseniile care nu sunt inundate de o crema, insa madeleinele fac o exceptie, in special cele partial scufundate in ciocolata (pe cele simple, recunosc ca nu am inceput sa le indragesc, in schimb sunt preferatele nepotelului si surorii - macar cineva le prefera :D ).
Hmm...20 si ceva de ani am trait in minciuna, in ceea ce priveste madeleinele pe care le gasim la noi si gustul madeleinelor din Franta. Eiii bine nu exista nicio asemanare de gust. Am avut norocul de a obtine si una dintre retetele lor, pe care am mai adaptat-o putin (in loc de zahar am folosit xylitol iar in loc de drojdie am folosit praf de copt). Cu toate ca am reusit sa le reproduc in bucataria mea, tot imi sta gandul la 2 sortimente de acolo. Dar pana merg din nou in vizita la sora mea, am sa ma multumesc cu acestea, care sunt mici, delicioase, nevinovate si seamana cu cele din brutariile pariziene. Merg perfect alaturi de o ceasca cu ceai/cafea fierbinte. Chiar daca este cald si bine, obisnuiesc zilnic sa beau in jur de 3 cesti de ceai. Cu cat e mai cald cu atat mi-e mai bine :).
Info: forma de silicon se poate comanda online (mare/mica).
Deci daca aveti forma, restul e poveste, va puteti juca cu ingredientele dupa cum doriti. Imposibil sa nu reusiti!
Voilà! Prima mea reteta de Madeleines (desi am facut-o in martie, nu e tarziu sa o postez acum ;) )......
 - cu siguranta nu va fi ultima, mai ales ca imi iau mereu forma de silicon dupa mine cand calatoresc.
Ingrediente:

- 125 g unt
- 100 g faina
- 100 g ciocolata cu lapte
- 100 g xylitol
- 20 g migdale macinate
- 2 oua
- 1 lingurita cu extract pur de vanilie
- 1 lingurita cu extract pur de cafea
- jumatate de pliculet cu praf de copt
- un praf de sare.
Mod de preparare:
1. Cu ajutorul unui mixer, se bat bine ouale si xylitolul pana cand se obtine o compozitie spumoasa. Se adauga faina, migdalele macinate, praful de copt si se amesteca din nou. La final se adauga untul topit, sarea, extractul de vanilie si cafea. 
2. Cu o lingura se pune aluatul in forma de madeleine si se umple aproximativ 90 %. Daca doriti sa fie mai crescute, se lasa la frigider pentru o ora inainte de a le coace.
3. Se baga forma cu madeleine in cuptorul preincalzit pentru 12 minute sau pana prin o culoare usor maronie.
4. Se scoate forma din cuptor si se lasa la racit pe un suport. Din compozitia de mai sus am pus la copt 3 ture (daca aveti o forma mai mare cu siguranta veti reusit sa terminati mai rapid).
Pentru decorare le puteti scufunda in ciocolata topita cum am procedat eu, impodobite cu bomboane/nuci pentru un decor fantezist sau simple pudrate cu zahar.
Pofta dulce!

Comentarii