Udon, Soba, Ramen, Somen, Shirataki, Hiyamugi, Harusame, Tokoroten - aceste denumiri reprezinta varietati de taitei, care stau la baza bucatariei japoneze. Taiteii sunt un aliment de baza in multe culturi, nu doar in cea asiatica. Daca cautati o cina simpla, rapida si delicioasa, nu mai cautati. Astazi am ales sa gatesc cu taitei asiatici Udon. Sunt cei mai grosi dintre taitei, sunt pe baza de grau si de obicei sunt serviti cu un sos in lunile de vara si in supe fierbinti in lunile de iarna.
Alaturi de sosul picant de migdale (un sos savuros si autentic), sunt cei mai buni noodles pe care i-am mancat vreodata (atat in oras cat si gatiti acasa) - au cantitatea perfecta de sos si condimente.
Daca va plac mancarurile picante, aceasta reteta cu siguranta va fi pe placul vostru. Pe langa faptul ca stimuleaza circulatia sangvina, mancarea picanta ofera organismului o stare de bine (o usoara adrenalina as putea zice :D ). Dar fara excese, va rog!
Aceasta reteta este un exemplu de mancare asiatica delicioasa si proaspata pe care o puteti prepara cu usurinta in bucataria proprie. De multe ori, mancarea asiatica din oras este plina cu ulei, super sarata si nesanatoasa. Si cel mai important este ca e gata in aproximativ 30 de minute. Daca nu aveti ocazia sa achizitionati taitei Udon, puteti folosi taitei de orez, soba sau chiar spaghete si vermicelli.
A fost foarte distractiv sa experimentez cu aceasta reteta, plus ca este usor de adaptat cu mai multe legume.
A fost foarte distractiv sa experimentez cu aceasta reteta, plus ca este usor de adaptat cu mai multe legume.
- 630 g taitei proaspeti Udon (se gasesc online la un pret destul de mic ;) )
- 14 creveti
- 10 rosii cherry
- 10 rosii cherry
- 4 ciuperci Shiitake
- 3 fire de ceapa verde
- 2 lingurite cu ulei de susan
- 1 cub de concentrat de creveti (pasta fermentata de creveti se gaseste in magazinele online)
- 1 morcov mic
- 1 lingura cu patrunjel proaspat sau uscat
- 1 pliculet cu fulgi Bonito (optional).
Pentru sosul picant cu unt de migdale:
- 15 g unt de migdale
- 4 catei de usturoi maruntiti cu presa
- 1 lingura cu sos de stridii (oyster)
- 1 lingura si jumatate cu sos de soia
- 1 lingura rasa cu fulgi de ardei iuti (daca nu va place picant, mai bine sariti peste acest ingredient)
- 1 lingurita cu ulei de susan
- sucul de la jumatate de lamaie.
Mod de preparare:
1. Toate legumele si spala, se curata si se taie felii/fasii - ciupercile, morcovul si ceapa verde.
2. Intr-o oala se pune 650 ml de apa impreuna cu un cub concentrat de creveti. Cand incepe sa fiarba se adauga taiteii Udon. Se lasa sa fiarba nu mai mult de 3 minute. Dupa care se lasa intr-o strecuratoare pana la pasul final. Apa in care au fiert nu se arunca, se poate folosi la supa sau alte sosuri.
3. Pentru sos: se amesteca toate ingredientele iar la final se adauga crevetii. Se lasa la marinat pana la folosire.
4. Se incinge o tigaie antiaderenta, se unge cu ulei de susan si se calesc ciupercile Shiitake timp de 4 minute (2 minute pe o parte si 2 minute pe cealalta parte). La fel se procedeaza si cu morcovul taiat fasii.
5. In oala in care au fiert taiteii se pun crevetii marinati impreuna cu 2 fire de ceapa verde si rosiile cherry. Se lasa sa fiarba 4 minute. La final se adauga fulgii Bonito, taiteii, un fir de ceapa verde tocat marunt, patrunjelul uscat si legumele calite. Se amesteca bine apoi se pune in farfurii si se serveste.
Rapid, usor si delicios!
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu