Tort de clatite curcubeu cu ciocolata si fructe

Daca sunteti in cautarea unei idei aniversare, va plac clatitele dar si torturile, atunci trebuie sa consultati aceasta reteta. Atat copiii cat si adultii vor iubi acest desert colorat, de sarbatoare.
Intotdeuna am vanat aparitia curcubeelor dar pana acum nu mi-am propus sa transpun asta si intr-un preparat. Nu a iesit chiar un curcubeu adevarat, dar per total pentru prima incercare a iesit un desert fabulos (in privinta gustului nici nu mai zic, o sa va bantuie gandurile multa vreme). Este prima data cand incerc sa fac un tort curcubeu, insa este a doua oara cand fac un tort din clatite. Prima data a fost pentru bunica mea, care iubea clatitele (desi era o bucatareasa iscusita si mereu dornica sa invete lucruri noi, ma astepta pe mine sa ii fac clatite, asa cum doar eu stiu sa fac, spunea ea - ma facea sa ma simt foarte importanta, probabil am si fost). Acum ca ea nu mai este, l-am facut pentru mine. Astazi, maine si duminica sunt cateva dintre zilele speciale pentru mine din luna septembrie.
 Am preparat acest desert colorat si plin de ciocolata, cu gandul la semnificatia acestor zile. A face ceva unic in zilele speciale este ceea ce le face si mai semnificative. Am fost atat de fericita cand am preparat acest tort. Este o munca destul de repetitiva, dar partea colorata este ca o meditatie. Va recomand sa incercati macar o singura data. Ca si aspect seamana cu un dom sau cu un musuroi de cartita.
Cu unele diferente existente in aproape fiecare tara si cultura, as putea spune ca clatitele sunt iubite in intreaga lume. Pot fi consumate aproape in orice moment al zilei iar posibilitatile sunt cu adevarat interminabile - de la dulce la sarat si invers. Mereu am avut o slabiciune pentru clatitele cu branza (cu branza proaspata de vaci, vanilie si zahar, fara stafide), apoi cu dulceata de capsuni (facuta de bunica, nu cumparata, nimeni nu o facea mai buna ca ea, mai ales ca avea gradina plina de capsuni in sezonul cald), iar cele cu crema de ciocolata abia in viata de adult si-au facut loc (fara nutella).
Astazi va propun sa incercati ceva diferit. De ce sa va limitati la variantele traditionale cand aveti sansa sa fiti indrazneti in bucataria proprie. Asumati-va riscul si rasfatati-va poftele cu acest tort de clatite, plin de arome satisfacatoare pentru papilele gustative.
Inainte sa cititi ingredientele si sa va speriati ca sunt prea multe, ganditi-va ca nu este un desert pe care il faceti in fiecare zi, ci pentru o ocazie unica. Cu putina disciplina, totul va fi o joaca. Parol!
Ingrediente

Info: Colorantul Biovegan este un produs 100% natural, fara gluten, fara lactoza si nu contine arome artificiale. Este indicat pentru deserturile viu colorate, ideale chiar si pentru copii.
Inainte de folosire se amesteca o lingurita de colorant cu o lingura de apa calduta. Se lasa sa stea 5 minute. Daca faceti asta veti obtine o culoare mai pronuntata. Din neatentie, am omis acest pas, si am pus pudra direct in compozitia lichida. Insa am lasat sa stea 10 minute, iar culorile au iesit cum se vad in poze. Data viitoare voi respecta cu sfintenie modul de preparare al culorilor.
Pentru clatite:
- 300 ml lapte de cocos
- 150 g faina
- 50 g xylitol cu monk fruit
- 3 linguri cu unt
- 3 oua
- 2 linguri cu pudra de matcha (pentru culoarea verde)
- jumatate de lingurita cu bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
- coloranti naturali de la Biovegan (se gasesc in Kaufland): portocaliu si lila
- optional: o lingura cu pudra de maca (pentru un plus de gust)
Info: veti gasi culoarea verde si la Biovegan, dar pentru ca aveam Matcha intr-o cantitate mai mare, am preferat sa folosesc asta.
Pentru blatul cu banane:
- 60 g faina de ovaz
- 50 g xylitol cu monk fruit
- 3 linguri cu unt topit
- 2 banane
- 1 ou
- 1 lingurita cu colorant galben Biovegan
- 1 lingurita si jumatate cu extract pur de banane (optional...insa eu am folosit, intensifica aroma bananelor, care la copt se cam pierde)
- 1 lingurita rasa cu praf de copt
- un praf de sare.
Pentru creme:
- 226 g crema de branza
- 150 g smantana de cocos
- 120 g ciocolata alba
- 10 capsuni
- 2 linguri cu xylitol
- 2 linguri cu apa
- 1 lingurita cu agar - agar
- 1 lingurita cu colorant rosu Biovegan.
Pentru glazura:
- 100 g ciocolata cu lapte semi indulcita
- 100 g smantana de cocos
- 60 g ciocolata neinduclita cu 100% cacao
- 1 lingurita cu extract pur de vanilie
- 1 lingura cu unt.
Pentru decor (puteti folosi fructe liofilizate sau orice altceva aveti/va doriti):
- ananas liofilizat (se poate achizitiona din magazinele online - pretul este in jur de 18 lei)
- fructul dragonului liofilizat/zmeura liofilizata (se gaseste in magazinele online)
- optional: fulgi de cocos imbracati in ciocolata.
Ador fructele liofilizate, sunt cu totul diferite de cele uscate in mod traditional. Liofilizarea este un mod inedit de a conserva fructele si legumele. Liofilizarea pastreaza intact atat gustul cat si proprietatile nutritive. Un alt amanunt important este ca nu au zahar adaugat asa cum au fructele uscate. Daca turnati apa peste un fruct liofilizat, acesta va reveni la forma lui initiala.
Prima data cand am gustat un fruct liofilizat, a fost cand am descoperit capsunile imbracate in ciocolata de la Exquisit. Cand au aparut prima data in Kaufland, tin minte ca am achizitionat o multime de pungi, facand un stoc impresionant destinat pentru mai mult timp, dar fiind atat de bune s-au terminat mai rapid decat m-am asteptat :))). Cand imi place ceva mult, de obicei sunt ca o furnicuta si fac provizii. Numai cand le infulec sunt ca si greierasul nechibzuit (cu cateva exceptii ;))) ).
Mod de preparare:
1. Blatul cu banane: intr-un bol se amesteca untul topit cu xylitotul pana se pbtine o crema alba spumoasa. Se adauga ouale, bananele pasate, extractul de banane, sarea iar la final faina de ovaz si praful de copt. Se amesteca cu mixerul/telul pana se obtine o compozitie omogena. Se pulverizeaza tava cu ulei de cocos, se toarna compozitia si se baga in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 25 de minute. Cand este gata se lasa in tava 5 minute dupa care se rastoarna pe un platou pentru a se raci complet.
2.  Clatitele: intr-un vas se amesteca faina cu sarea, xylitolul, se adauga ouale si se bate cu telul pana se obtine o compozitie cremoasa. Se toarna jumatate din laptele de cocos incalzit putin, se amesteca pana se incorporeaza, se adauga untul iar la final restul de lapte de cocos. Se baga compozitia la frigider pentru 20 de minute. Se scoate din frigider se imparte in 4 boluri in mod egal. Intr-un bol se pune culoarea lila, in al doilea se pune culoarea portocaliu, in al treilea pudra de matcha si in al patrulea se adauga pudra de maca. Am lasat sa se imbine culorile timp de 10 minute.
Se incinge o tigaie antiaderenta, se pulverizeaza cu ulei de cocos si se toarna cate jumatate de polonic cu compozitie. Se lasa 1 minut pe o parte si un minut pe cealalta parte. Se procedeaza la fel pana se epuizeaza compozitia de clatite. Chiar daca unele o sa fie putin mai rumene, nu este niciun fel de problema, asta nu va afecta rezultatul final.
3. In timp ce se faceau clatitele am preparat si cremele: intr-un bol se adauga smantana de cocos si ciocolata alba. Se lasa pe baie de aburi pana se topeste ciocolata. Se da deoparte si se incorporeaza crema de branza.
4. Separat intr- o tigaie se pune 100 ml de apa impreuna cu capsunile taiate marunt si xylitolul. Cand incepe sa fiarba se adauga pudra de agar-agar dizolvata in cele doua linguri cu apa. Se mai lasa doua minute pe foc, se da deoparte dupa care se adauga colorantul rosu. Compozitia astfel obtinuta se toarna peste jumatate din crema cu ciocolata alba, cealalta jumatate se lasa asa cum e.
5. Asamblarea: o tava se tapeteaza cu folie, se aseaza blatul cu banane, se intinde un strat de crema cu ciocolata alba, deasupra se pune o clatita (nu conteaza culoarea, eu am alternat, nu am vrut sa pun aceeasi culoare una dupa alta), un strat de crema cu capsuni, o clatita, un strat cu crema de ciocolata alba si tot asa pana la epuizarea clatitelor si cremelor. Ultimul strat trebuie sa fie clatita. Se acopera cu folie si se baga in frigider pana se prepara glazura.
6. Glazura: se pun toate ingredientele intr-un bol si se pune pe baie de aburi pana se topeste ciocolata si se obtine o glazura omogena. Se lasa la racit.
7. Decorare: inainte de a glazura tortul am pregatit 4 bucati de hartie de copt pe care le-am asezat pe platou in forma de patrat (mijlocul trebuie sa ramana descoperit ca in imaginea de mai sus). Cu grija se scoate tortul din tava, tragand de marginile foliei de plastic, se pune pe platou, dupa care se toarna glazura cu ciocolata. Se baga din nou in frigider timp de 1 ora.
Dupa o ora se scoate din frigider, se scoate hartia de copt si se orneaza dupa preferinte. Se lasa la frigider pana la servire. La portionare, din cauza fructelor folosite in reteta, pe alocuri s-au manjit putin culorile. Nicio problema ;)))...Yum yum!
Pofta dulce!
Update (13/09/2019): astazi am mai facut un tort din clatite cu banane cu mici modificari: la crema cu ciocolata alba in loc de capsuni am adaugat 4 linguri cu iaurt integral, la glazura cu ciocolata am adaugat doua linguri rase cu pudra de maca plus o lingurita si jumatate cu rom, iar la decor am folosit mango liofilizat. Desi modificarile au fost marunte, gustul este diferit, cromatica de asemenea. :)

Comentarii