Ingredientul de baza al retetei de astazi sunt castanele. Ele sunt specifice sezonului rece, deci numai bune de consumat in aceasta perioada: crude, fierte sau prajite. Castanele sunt in sezon din octombrie pana in decembrie, dar sunt disponibile si in septembrie sau ianuarie. In afara sezonului castanele pot fi cumparate intr-o cutie, un borcan, gatite in prealabil sau sigilate in vid. Castanele conservate au inca avantaje valoroase pentru sanatate.
Castanele, spre deosebire de alte nuci si seminte, sunt relativ sarace in calorii si grasimi datorita faptului ca acestea sunt compuse in principal din amidon (deci carbohidrati). Sunt in contrast cu alte tipuri de seminte si nuci care sunt destul de bogate in proteine si grasimi. Cu toate acestea, castanele sunt surse bogate in minerale, vitamine, fitonutrienti, acizi grasi mono-nesaturati, proteine de calitate, fibre dietetice si folati (destul de rar dar unic pentru fructe, nuci si seminte). Compozitia nutritionala a castanelor este comparabila cu cea a altor alimente cu amidon cum ar fi cartoful dulce, porumbul si cartofii obisnuiti.
Castanele sunt usor de utilizat in retete.
Deoarece castanele au un gust destul de bland, cu o nota de dulceata, ele pot fi utilizate atat in mancaruri dulci cat si in cele sarate. De aceea, ele sunt utilizate pe scara larga in bucatariile din intreaga lume. Cel mai obisnuit mod de a pregati castanele este prin prajirea acestora la foc deschis, intr-un cuptor sau microunde. Cu toate acestea, castanele pot fi gatite si in apa clocotita, la gratar, la aburi, confiate sau macinate sub forma de faina. Piureul din castane este delicios, sanatos si este o bijuterie a bucatariei franceze.
Pe langa salate, umpluturi pentru deserturi, sosuri si supe, castanele se asorteaza bine cu toate aromele preferate de toamna si iarna, inclusiv mere, varza, varza de Bruxelles, carne de porc, carne de curcan, ciuperci, salvie si cimbru.
Astazi am ales sa includ castanele intr-o reteta dulce, extrem de usor de preparat si cu multa ciocolata.
Astazi am ales sa includ castanele intr-o reteta dulce, extrem de usor de preparat si cu multa ciocolata.
Piureul de castane este o pasta neteda cu gust divin, mai ales cand este pus in centrul ciocolatei.
Trufele de ciocolata cu crema de castane pot fi facute in prealabil, pastrate la rece si apoi puse intr-o cutie frumos ambalata cu hartie de cadouri. Realizate cu dragoste, sunt mai bune decat un voucher cadou, asta este sigur ;). Sunt perfecte pentru a fi impartite cu cei dragi.
Ingrediente:
- 300 g piure de castane (neindulcit, fara arome si alte ingrediente)
- 115 g pandispan/blat de tort cu vanilie
- 100 g ciocolata alba cu fulgi de cocos (daca nu gasiti puteti folosi ciocolata alba simpla la care sa adaugati si o lingura cu fulgi de cocos)
- 1 lingurita cu extract de vanilie.
Pentru glazura:
- 150 g chipsuri de ciocolata cu lapte semi indulcite
- 60 g ciocolata cu 100 % cacao neindulcita
- 60 g unt.
Pentru decor (puteti folosi bilute colorate sau puteti renunta la decor daca doriti sa semene cu niste castane):
- eu am folosit fructul dragonului liofilizat.
Mod de preparare:
1. Intr-un bol se amesteca piureul de castane cu blatul de pandispan maruntit, extractul de vanilie , ciocolata alba cu cocos topita pe baie de aburi
2. Pasta obtinuta se lasa in congelator pentru 30 de minute. Dupa care se scoate la temperatura camerei, se ia cate o lingurita din umplutura, se modeleaza sub forma de bila, se infinge un bat sau furculita pentru aperitiv, se aseaza pe un platou tapetat cu hartie de copt si se baga in congelator pentru 20 de minute.
Din compozitia de mai sus am facut 58 de bucati - avand in vedere ca am folosit cate o lingurita de umplutura pentru fiecare trufa.
3. Inainte de a scoate bilele de castane din congelator se topeste pe baie de aburi chipsurile de ciocolata impreuna cu ciocolata neindulcita si untul.
Din compozitia de mai sus am facut 58 de bucati - avand in vedere ca am folosit cate o lingurita de umplutura pentru fiecare trufa.
3. Inainte de a scoate bilele de castane din congelator se topeste pe baie de aburi chipsurile de ciocolata impreuna cu ciocolata neindulcita si untul.
4. Se scot bilele de castane din congelator si rand pe rand se scufunda in ciocolata topita iar in acelasi timp se presara si fructe uscate maruntite sau bilute colorate (acest pas trebuie executat cu rapiditate deoarece ciocolata se va intari destul de repede pe bilele de castane inghetate si nu veti mai reusi sa lipiti nimic de ele). Pentru a pastra ciocolata topita pe parcursul operatiunii, dati oala de pe foc, insa lasati bolul cu ciocolata deasupra aburilor si puneti oala cat mai la indemana sau chiar pe masa de lucru. Daca cu toate acestea simtiti ca ciocolata se intareste sau se imputineaza, mai adaugati putin unt, cativa fulgi de ciocolata si cel mai important este sa nu lasati apa sa se raceasca.
Bomboanele de ciocolata cu crema de alune se depoziteaza in frigider intr-o cutie de carton acoperita cu capac/platou de plastic cu capac.
Se pastreaza in frigider pana la 7 zile sau chiar mai mult. Au fost infulecate prea repede sa testez daca rezista mai mult sau nu.
De astazi, aceste bomboane cu ciocolata sunt trecute pe lista cu "dulciurile mele preferate". Dulceata pamanteasca a castanelor m-a vrajit pentru totdeauna ;)...
De astazi, aceste bomboane cu ciocolata sunt trecute pe lista cu "dulciurile mele preferate". Dulceata pamanteasca a castanelor m-a vrajit pentru totdeauna ;)...
Pofta dulce!
Comentarii
Trimiteți un comentariu