Prajitura cu ciocolata, fructe de padure si unt de migdale (fara faina)

De cand am inceput bloggingul, am invatat multe despre ingredientele "noi pentru mine". Untul de migdale este un exemplu, pe care sunt fericita ca l-am descoperit. Eu si sotul meu ne bucuram de varietatea de alimente pe care le consumam acum. Experimentam si incercam mereu sa gasim acel echilibru in bucatarie si nu numai. In urma acestor schimbari de-a lungul anilor, s-a dus vorba mai departe printre cunostinte ca noi mancam "numai mancaruri exotice" ;))). Reactia celor care au auzit asta: "Aaa, dar voi nu mai mancati mancare normala?". Nu stiu exact ce vrea sa insemne asta in mintea celor care au avut reactia asta. Insa folosind ingrediente la indemana pentru toata lumea (fara sa fac vreun efort special, doar unul financiar), ma gandesc ca nu sunt ingrediente extraterestre ca sa poti spune ca o mancare nu mai este normala. Poate doar modul de preparare si imaginatia fac diferenta. 
Insa, odata cu expansiunea magazinelor online/fizice, multe ingrediente/produse de prin toate colturile lumii ajung cu usurinta si la noi in Romania. Cu mirare am descoperit intr-o zi ca acea ciocolata "plina" pe care inainte o gaseam doar in Olanda, acum se gaseste si la noi. La fel madeleinele de la Mont St. Michel, celebrele dulciuri Marlenka, mochi s.a. Chiar ma gandeam, ca acum daca mi-e pofta de ceva anume, nu mai trebuie sa calatoresc ;))).
 Deci nu putem sa mai spunem ca o mancare este sau nu normala. Ci tine de gustul fiecaruia si ce vrea sa aiba in farfuria lui. Daca o persoana mananca aceleasi mancaruri un an de zile, si alta persoana intr-un an de zile experimenteaza cu fel de fel de ingrediente, normalul este la fiecare, nu exista o normalitate generala cand vine vorba de gastronomie.
 Eu mananc de toate, dar la timpul lor ca sa zic asa. Nu voi manca mancaruri traditionale tot anul. De sarbatori nu imi place sa abuzez de acelasi tip de mancare in toate zilele, am mancat o data, mi-am facut pofta si gata! Cred ca 23 de ani de mancaruri traditionale mi-au ajuns. Cand am inceput sa am propria mea bucatarie, atunci am dat jos toate barierele traditionale si am facut loc "noului". Desi nu am renuntat complet la cele traditionale, noul a venit la pachet cu multe multe critici - bineinteles ;)))). De multe ori, oamenii ajung sa ceara socoteala pentru alegerile noastre personale, insa nu au dreptul.
Pe langa mancaruri diverse, imi place sa fac si un desert saptamanal. Dar nu intotdeauna vreau ceva care sa necesite un angajament mare de timp.
Reteta de astazi este exemplul perfect pentru cum sa faci o prajitura delicioasa, fara faina, in straturi cu ciocolata, migdale si jeleu de fructe. In plus, aceasta este una dintre acele retete pe care nu vrei sa o pacalesti cu calitatea ciocolatei albe.
Prajitura cu ciocolata, unt de migdale si fructe de padure este si mai buna a doua zi cand devine mai umeda si mai densa. Este prajitura ideala pe care vrei sa o faci in avans atunci cand vrei sa fii mai organizat.
Poate fi o prajitura de zi cu zi, dar poate fi la fel de potrivita si pentru o ocazie speciala: o zi de nastere, ziua indragostitilor, reuniune s.a. Suntem in luna februarie, luna indragostitilor - iar modalitatea cea mai buna de a ne arata iubirea fata de cei dragi poate fi preparerea unui desert delicios.
Este usor de preparat, are o aroma delicioasa, bogata in ciocolata si fructe, nu este prea dulce si este incredibil de versatila. Cu alte cuvinte, este tipul meu de prajitura.
As putea spune ca aceasta reteta este undeva intre o prajitura si o budinca, avand in vedere ca este destul de umeda si cremoasa. Simtiti-va liberi sa va jucati cu amestecul de fructe.
Sunt foarte multumita de rezultat, desi in timpul prepararii mi-au venit o multime de alte idei care pana la urma le-am combinat, iar altele au ramas sa fie puse in practica intr-o alta sedinta de gatit. 
Ingrediente:

Pentru blatul umed de ciocolata:
- 200 g smantana de cocos (sau smantana din lapte de vaca)
- 150 g chipsuri de ciocolata cu lapte
- 100 g ciocolata neindulcita  cu 100% cacao (daca nu gasiti puteti folosi 100 g de cacao pudra)
- 100 g xylitol (sau alt indulcitor)
- 60 g pudra de cacao
- 50 g unt topit la temperatura camerei
- 2 linguri cu pudra de maca (optional)
- 2 oua
- 1 lingurita cu praf de copt.
Pentru blatul umed cu migdale:
- 200 g lapte condensat
- 100 g unt de migdale
- 1 lingurita cu extract de vanilie
- 1 ou.
Pentru jeleul de fructe:
- 250 g fructe mix (afine, mure, zmeura, capsuni, cirese)
- 150 ml de apa
- 2 linguri rase cu xylitol
- 1 lingura rasa cu agar-agar (sau jumatate de plic de gelatina hidratata in apa rece si topita pe baie de aburi)
Pentru crema de ciocolata alba:
- 240 ml iaurt de cocos/smantana de cocos (puteti folosi si smantana din lapte de vaca 12% grasime)
- 100 g ciocolata alba
- 3 linguri din jeleul de fructe de mai sus (bineinteles dupa ce va fi preparat).
Pentru decor puteti folosi ce doriti, insa eu am folosit ingredientele urmatoare (optional):
- madeleine facute din compozitia blatului cu ciocolata si cu migdale
- fructul dragonului liofilizat si maruntit.
Mod de preparare:
1. Blatul cu ciocolata: intr-un bol se amesteca untul cu xylitolul pana devine usor spumos. Dupa care se adauga ouale batute cu mixerul (separat), ciocolata neindulcita topita pe baie de aburi, cacaoa, smantana de cocos, chipsurile de ciocolata, pudra de maca, iar la final se adauga praful de copt. Se amesteca usor cu o spatula.
2. Blatul cu migdale: intr-un bol separat se amesteca oul cu laptele condensat, untul de migdale si extractul de vanilie. Toate ingredientele se amesteca cu mixerul/telul timp de 2 minute maxim.
3. Info:

La coacere am experimentat putin cu formele de silicon pe care le am pentru miniaturi: in forma pentru madeleine am pus cate o lingurita din ambele compozitii (10 bucati cu ciocolata si 10 bucati cu migdale). In forma pentru guguluf am pus in straturi o lingura cu ciocolata, una cu migdale si deasupra din nou cu ciocolata (am facut mini gugulufi pe care i-am umplut la final cu cate o lingurita din crema cu ciocolata alba descrisa mai jos) . Madeleinele le-am copt 15 min iar mini gugulufii 25 de minute (inainte de a-i scoate din forma se lasa sa se raceasca complet).
Pentru blatul prajiturii: o tava se pulverizeaza cu ulei de cocos dupa care se toarna restul compozitiei cu migdale in centru si de jur imprejurul ei se toarna compozitia cu ciocolata.
Se baga in cuptorul preincalzit timp de 25 de minute. Cand este gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit. 
Daca doriti sa nu va complicati puteti amesteca toate ingredientele insa nu veti mai simti gustul separat al ambelor compozitii.
4. Cat timp se raceste blatul, se pregateste crema si jeleul cu fructe: intr-o tigaie se amesteca mixul de fructe cu xylitolul si 100 ml de apa, apoi se pune pe foc.
Se lasa sa fiarba 5 minute, se zdrobesc fructele cu furculita (probabil vor ramane bucati mai mari din cirese si afine, dar nu este nicio problema, ii va da o consistenta mai interesanta jeleului) dupa care se adauga amestecul de agar-agar cu 50 ml de apa si se mai lasa sa fiarba timp de 3 minute.
5. Intre timp se topeste ciocolata alba pe baie de aburi. Cand s-a topit complet, se da deoparte si se incorporeaza iaurtul de cocos si trei linguri rase din jeleul cu fructe (de preferat partea lichida a jeleului).
6. Asamblarea: se decupeaza partea cu migdale a blatului si se marunteste cu mana, la fel se procedeaza si cu blatul din ciocolata.
Intr-o forma tapetata cu folie de plastic se pune blatul de ciocolata maruntit, se taseaza cu o lingura, deasupra se pune blatul de migdale maruntit si se taseaza. Peste blat se toarna jeleul cu fructe. Se baga in frigider timp de 20 de minute. Apoi se scoate din frigider si se toarna crema cu ciocolata alba. Se acopera cu o folie si se lasa la frigider pana la servire. Inainte de servire, se scoate prajitura din frigider si se orneaza dupa bunul plac.
Pofta dulce!

Comentarii