In ziua de astazi oamenii experimenteaza mult mai mult cu umplutura clatitelor. Insa in trecut oamenii mergeau pe varianta clasica. Nu stiu la altii, dar clatitele cu branza mi-au indulcit copilaria si de ele ma leaga unele dintre cele mai frumoase amintiri de familie. Apoi am facut cunostinta cu cele cu dulceata de capsuni preparata de bunica. Cele cu ciocolata 100%, si-au facut aparitia in bucataria mea abia in 2015 (fiind o premiera este usor de retinut anul, pot sa zic si luna - mai exact sfarsitul lui octombrie :))) ). Mai incercasem prin 2011 o varianta cu budinca cu vanilie si caramel, au fost bune, insa astazi nu mai sunt adepta budincilor la plic cu ingrediente necunoscute. Dupa descrierea asta par a fi un dinozaur, dar nu, inca sunt tanara si mereu dornica de experimente noi in bucatarie :)).
Ideea din spatele acestui tort este destul de simpla: este un tort format din clatite stratificate, umplut cu dulceata rapida de capsuni, crema cu branza si ciocolata, totul acoperit intr-un strat de ganache de ciocolata - pentru a ii da un finisaj perfect. Poate parea o reteta consumatoare de timp, dar aveti incredere in mine - nu este! Cu un pic de rabdare si planificare in avans, aceasta reteta va fi atat de usoara ca si cand ai lua bomboana de la un copil (nu ca as incuraja acest tip de comportament).
Daca doriti puteti face clatitele in avans si sa le depozitati in frigider pana cand sunteti gata sa le utilizati.
Este un tort perfect pentru orice ocazie sau adunare in familie/cu prietenii. Este realizat cu ingrediente simple, elemente esentiale din camara, si nici nu este necesar un echipament complicat - doar o tigaie buna de facut clatite (ati putea sa improvizati dar va veti ingreuna munca). Nici coacerea nu este implicata in prepararea acestui tort. Nu am taiat marginile tortului si nici nu a fost nevoie, pentru ca toate clatitele au fost egale datorita tigaii ce are marimea perfecta. In schimb am umplut marginile cu glazura de ciocolata. Daca clatitele nu sunt egale si doriti o forma rotunda si uniforma, atunci mergeti mai departe si decupati marginile.
Nu am vreo problema medicala care sa imi impuna folosirea alimentelor fara gluten, insa imi place sa am diversitate in bucatarie. Tortul de astazi este fara gluten dar si fara zahar. Majoritatea amestecurilor de clatite fara gluten contin ingrediente uscate care mai apoi trebuie combinate cu ingredientele umede. In plus, unele contin si ingrediente mai putin nedorite. Daca va faceti propria reteta de clatite fara gluten, veti economisi destul de multi bani.
Pe langa faptul ca arata apetisant, sa nu mai zic cat este de delicios, moale si delicat.
Dupa ce il veti scoate din frigider, fiind racit veti obtine straturi ferme si bine definite (daca lasam acest pas pentru a 2 a zi nu mai reuseam sa ii fac poze, asa ca nu am mai avut rabdare si la cateva minute dupa decorare l-am sectionat si am infulecat feliile taiate). Sper sa va placa acest tort creponat cu ciocolata, capsuni si branza.
Pentru clatite:
- 550 lapte de orez si cocos/apa plata
- 250 g faina de quinoa sau alt tip de faina fara gluten (chiar si cea de la Schar mixB pentru paine e buna)
- 50 g unt
- 2 oua
- 1 lingurita cu extract de vanilie
- 1 lingurita cu extract de banane (optional dar eu am folosit in reteta)
- jumatate de lingurita cu bicarbonat de sodiu (asta daca alegeti varianta cu quinoa, la mixul pentru paine nu mai este necesar sa adaugati)
Pentru crema de branza:
- 250 g branza de vaci proaspata 4,2 % grasime
- 150 g iaurt Bio
- 100 g ciocolata alba fara zahar.
Pentru dulceata de capsuni va fi nevoie de 500 g de capsuni: reteta o gasiti aici .
Pentru glazura de deasupra si decor:
- 200 g ciocolata cu lapte fara zahar
- 150 g marshmallow fara zahar (am gasit in Dm)
- 100 g unt
- fulgi de ciocolata neagra/cacao nibs
- bombonele colorate/arahide maruntite (optional)
Mod de preparare:
1. Se prepara dulceata de capsuni dupa reteta din linkul atasat la lista cu ingrediente.
2. Prepararea clatitelor fara gluten: intr-un bol se bat ouale cu extractele si sarea. Dupa care se adauga faina, bicarbonatul si treptat se incorporeaza laptele de cocos. Se amesteca cu telul sau mixerul. La final se adauga untul topit. Se incinge tigaia pentru clatite, se unge cu putin ulei si se prajesc clatitele cate 30 de secunde pe fiecare parte (pentru fiecare clatita se foloseste cam jumatate de polonic de compozitie (80 ml) ).
3. Crema alba: se topeste ciocolata alba pe baie de aburi apoi se amesteca cu branza de vaci si iaurtul.
4. Asamblarea: primul strat va fi format dintr-o clatita, apoi un strat de crema cu branza, din nou o clatita, un strat cu dulceata de capsuni, o clatita si tot asa pana se epuizeaza clatitele, crema cu branza si dulceata (ultimul strat va fi de clatita). Se baga in frigider pentru 20 de minute.
5. Intre timp se pregateste glazura cu ciocolata si decorul cu marshmallow (sau marsh cu pantaloni de ciocolata si papucei de bomboane - cum mi-a scris o prietena de a mea dupa ce i-am trimis descrierea retetei ;)) ): intr-un bol se pune ciocolata cu lapte fara zahar si untul. Se topeste pe baie de aburi dupa care trasnfera vasul cu totul pe masa de lucru: fiecare marshmallow se scufunda in ciocolata pana la jumatate, se scutura excesul, iar varful se baga in bombonelele colorate. Dupa fiecare operatiune, se aseaza marshmallow (neaparat in picioare si cu bombonelele in jos - ca in poza) pe o folie de plastic/hartie de copt/foaie de aluminiu.
Se scoate platoul cu clatite din frigider si cu grija se imbraca totul in ciocolata. Cu ajutorul unei spatule se niveleaza glauzura de jur imprejurul tortului de clatite. Se decoreaza cu fulgi de ciocolata si marshmallow. La decor se pot adauga si fructe precum zmeura, coacaze rosii si capsuni.
Tortul de feliaza cu ajutorul unui cutit inmuiat in apa fierbinte.
Se pastreaza la frigider. La mine nu a rezistat in frigider mai mult de doua zile, ca a fost infulecat de de cativa pofticiosi.
Pofta dulce!
Info: va atasez si linkul la o alta reteta de tort de clatite curbubeu.
Comentarii
Trimiteți un comentariu