Cannelloni cu carne de curcan, broccoli si sos alb de quinoa


Bucataria italiana este populara in intreaga lume, datorita mancarurilor sale gustoase de paste, vinurilor dar si legumelor mediteraneene multicolore. 

Stiati ca orasul cu cel mai mare numar de pizzerii este Marsilia? Dupa pizza, o alta reteta italiana care este acum mai populara in afara Italiei decat in tara sa de origine este cea pe baza de cannelloni. Au fost adusi in Barcelona in secolul XlX - lea de catre bucatarii italieni care lucrau in restaurantele acestui oras.  Reteta s-a raspandit ca un incendiu prin toate clasele sociale si a aparut in cartile de bucatarie catalana abia la inceputul secolului XX.

Pastele cannelloni sunt practic tuburi de paste, perfecte pentru umplerea cu ingrediente delicioase, acoperite cu sos de rosii si un topping generos de branzeturi. Este o combinatie castigatoare!

Aduceti aromele Italiei in bucataria voastra cu aceasta reteta de cannelloni, surprinzator de simplu de facut si foarte delicioasa. Este un fel de mancare impresionant, dar usor, pe care copiii va pot ajuta sa il gatiti. O reteta bogata de paste, carne si branzeturi pe care toata lumea o va astepta cu nerabdare.

Acest fel de mancare poate fi savurat la cina, in orice moment al saptamanii sau chiar la ocazii speciale.

Pregatirea acestei retete poate dura timp si poate implica cativa pasi, insa nu este deloc greu. Aceasta reteta merita orice efort, deoarece aroma umpluturei, sosul si branzeturile creeaza o nebunie de gust. Este perfecta intr-o seara rece de toamna/iarna.

Ingrediente:

- 700 g carne tocata de curcan (pentru ca la Lidl am gasit doar in varianta de 500 g, a trebuit sa folosesc o caserola si aproape jumatate din cea de-a doua -> din carnea tocata ramasa am facut doi burgeri deliciosi)/de pui 

- 400 g sos Napoletana/Marinara

- 250 g cannelloni

- 200 g broccoli

- 100 g mozzarella

- 80 g parmezan

- 4 catei de usturoi

- 2 oua

- 2 linguri cu sos Barbeque

- 1 ceapa

- 1 morcov

- 1 lingura rasa cu ulei

- jumatate de ardei verde

- jumatate de ardei rosu

- mirodenii: sare roz Himalayana, boia de ardei dulce, usturoi pulbere, ceapa granulata, oregano, cimbru, chimion, coaja de lamaie

- optional: 2 tije de telina apio

- optional pentru servire: cubulete de bacon prajit.

Pentru sosul alb:

- 300 ml lapte de cocos

- 25 g unt

- 2 linguri cu faina de quinoa

- jumatate de lingurita cu nucsoara macinata.

Mod de preparare:

1. Se incinge uleiul intr-o tigaie antiaderenta, se pune carnea tocata de pui si se amesteca din cand in cand pana disparea culoarea rozalie. Cu o lingura de lemn se marunteste carnea tocata. Dupa care se adauga mirodeniile si legumele taiate cubulete, in afara de morcov care se da prin razatoarea mare si usturoiul care se marunteste cu presa. Se gateste cu capac timp de 3 minute, si fara capac pana cand scade lichidul. Se da deoparte, se lasa la racit apoi se incorporeaza ouale.


2. Intre timp se pregateste sosul alb: se topeste untul intr-o tigaie antiaderenta, se adauga faina de quinoa si se amesteca bine. Putin cate putin se toarna laptele de cocos si se amesteca pana cand se obtine un sos cremos. La final se adauga nucsoara. Se lasa la racit pana la intrebuintare.

3. Se pune pe foc o oala umpluta pe jumatate cu apa, iar cand incepe sa fiarba, deasupra se pune o sita sau un steamer de bambus. In steamer/sita se pun buchetelele de broccoli presarate cu putina sare, se acopera cu capac si se gatesc timp de 10 min.


4. Se unge cu putin unt o tava dreptunghiulara, se toarna sosul alb dupa care se pun cannelloni umpluti unul langa altul. Pentru umplere se tine tubul pe verticala in palma si cu o lingurita se pune umplutura, apoi se intoarce celalalt capat pentru a completa golul daca este cazul. Daca compozitia este formata din branzeturi si spanac, atunci se poate folosi posul. Umplutura ramasa o puteti presara deasupra pastelor inainte/dupa sos. 


Ideal, ar fi bine sa fie un singur strat de cannelloni si nu unul peste altul. De data asta, pentru ca nu am avut tava potrivita, am facut cannelloni in doua straturi insa nu au iesit la fel ca atunci cand i-am pus intr-un singur strat. Se acopera cu sos de rosii fiecare strat, dupa care se acopera tava cu folie de aluminiu si se baga in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 35 de minute. Dupa 35 de minute se indeparteaza folia, se presara mozzarella si parmezanul apoi se baga din nou in cuptor pentru aproximativ 10 minute la 220 grade selectand functia gratinare.


Cand este gata, se scoate din cuptor, se lasa timp de 5 minute in tava dupa care se portioneaza si se serveste cat e totul cald impreuna cu broccoli tocat marunt.

Savurati cu placere!

Alte retete cu paste umplute pe care le veti gasiti pe site:

- paste umplute cu carne de vita, tofu si kimchi

- paste umplute cu ricotta, ciuperci si spanac .

Comentarii