Aceasta crema tartinabila cremoasa este fara gluten si poate fi inclusa cu usurinta in dieta paleo. Foarte simplu de facut, foarte delicioasa, fara lactate, doar ingrediente pe baza de plante care impreuna au cumva un gust de pui. Neaparat de adaugat in meniul de post. Cand sunt prelucrate, nucile caju confera o textura cremoasa. Pentru a amplifica aroma, am adaugat drojdie nutritiva, precum si cateva condimente care stimuleaza aroma usturoiului sotat. Pentru culoare am folosit pudra de turmeric. Iar pentru o explozie de textura si aroma, am adaugat ardei copti usor dulci.
Fulgii de drojdie sunt o sursa bogata de proteine complete, cu un continut de 18 amino-acizi, 15 minerale si o cantitate mare de vitamina B. Fulgii de drojdie au rolul de a imbunatati valoarea nutritiva si gustul salatelor insa se folosesc si ca inlocuitor de oua. Caju are un continut ridicat de grasimi sanatoase pentru inima, antioxidanti si alti nutrienti importanti pentru sanatatea noastra. Spre deosebire de alte tipuri de nuci, caju are un gust dulceag. Pe langa faptul ca acesta contine o multime de substante nutritive este si satios. La fel ca si in cazul celorlalte oleaginoase, caju trebuie consumat cu moderatie...consumul in exces nu este recomandat. De fapt toate alimentele trebuie consumate cu moderatie pentru o viata sanatoasa.
Ingrediente:
- 300 ml apa plata
- 200 g caju crud
- 3 catei de usturoi
- 3 linguri de fulgi de drojdie inactiva
- 2 linguri cu suc de lamaie
- 1 ardei copt
- mirodenii: sare roz, piper, jumatate de lingurita de cumin, o lingurita cu turmeric, o lingurita cu ierburi de provence.
Pentru servire:
- lipii coapte, tortilla de porumb, chipsuri de cartofi, paine prajita, toortitzi, crackersi s.a.
- salata tabbouleh.
Mod de preparare:
1. Ardeii se spala, se usuca si se pun la copt in cuptor sau pe grill. Eu am ales sa ii pun in cuptor pentru a ii face mai rapid si fara fum in casa.
2. Usturoiul se curata si se marunteste cu presa.
3. Intr-o tigaie antiaderenta se incinge uleiul dupa care se adauga usturoiul si se caleste pana prinde putina culoare (nu se lasa pana se rumeneste). Se da deoparte, se adauga caju, apa si mirodeniile. Se pune din nou pe foc si se lasa sa fiarba timp de 10 minute. De obicei nucile de caju se pun la inmuiat peste noapte, dar pentru a accelera lucrurile am ales sa le pun direct la fiert (daca nu doriti sa le fierbeti, atunci le lasati la inmuiat peste noapte si le amestecati in blender cu usturoiul calit si restul ingredientelor - de mentionat ca gustul nu va mai iesi la fel).
Deoarece nucile caju crude contin o substanta numita urshiol, fatala daca sunt consumate intr-o cantitate mare, cel mai bine ar fi ca acestea sa fie gatite.
4. Se transfera amestecul de ingredidente intr-un blender impreuna cu drojdia nutritionala si sucul de lamaie. Se amesteca totul pana se omogenizeaza. Daca doriti sa fie mai subtire, adaugati putina apa calda.
Eu le-am servit cu lipie coapta dar si cu chipsuri de tortilla de porumb.
Savurati cu placere!
Comentarii
Trimiteți un comentariu