Astazi vreau sa impartasesc cu voi o reteta diferita de ceea ce mancam pana acum cand puneam ficatul in meniu. O reteta care ma duce de la un purtator de ficat la un iubitor de ficat. :D Consumul de organe interne chiar si de la animale hranite cu iarba, nu pare sa atraga multi oameni. Dar pentru cativa dintre noi, aceste organe deseori neglijate sunt ca niste comori nepretuite.
Din ceea ce am observat pana acum lumea este impartita in trei grupuri cand vine vorba de organele interne: o mica minoritate care le iubeste, un grup ceva mai mare care a incercat sa manance si nu le place, o mare majoritate care nu au incercat dar care este convinsa ca nu le va placea. Voi in care categorie va situati? Nu stiu de ce, dar de cand eram copil, am preferat sa mananc ficat, pipote (ranze), inimi, creier, labi de gaina, plamani, rinichi, ficat, tendoane, maduva, cartilaj (crant ii zic) si tot ce tine de organe decat carne, si acum la fel. Poate parea ciudat, dar de ce sa risipesti toate acestea, daca tot sacrifici un animal macar sa profiti de toate componentele hranitoare. Doar ca sotul nu este in aceeasi tabara cu mine in aceasta privinta, asa ca am ales sa mananc mai mult carne si din cand in cand preferatele mele pe care le mananc doar eu :))).
Nu este mai bogat in fier decat ficatul de gasca insa are o cantitate semnificativa de fier si alti nutrienti esentiali. In afara de fier, acesta este plin de substante nutritive precum zincul (esential pentru un sistem imunitar sanatos), vitamina A, B6 (regleaza starea de spirit si ciclurile de somn) si B12 (esential pentru nervi sanatosi si celulele rosii din sange). Ficatul de vita este adesea recomandat ca aliment pentru persoanele cu deficit de fier. Sper sa va bucurati de aceasta reteta la fel de mult ca si mine. Ficatul de vita si de porc este putin mai inecacios, in schimb ficatul de vitel are o textura ceva mai cremoasa si mai frageda. Dar puteti folosi si ficat de vita. Reteta de astazi este un fel de mancare deosebit de aromat, apetisant, cremos, fraged, plin de nutrienti si mirodenii. Aceasta reteta este o alternativa excelenta la masa obisnuita cu pui sau peste din timpul saptamanii. Cu aceasta reteta, ficatul va fi transformat intr-o capodopera culinara.
Ingrediente:
- 300 g ficat de vitel
- 1 lingura cu ulei
- 1 lingurita cu unt
- sare pentru asezonare.
Info: 150 g de ficat de vitel contine 210 calorii, 30 g proteine, 5 g grasime, 0 g carbohidrati, 0 g zaharuri, 0 g sare 0 g fibre.
Pentru piure:
- 5 cartofi
- 5 catei de usturoi
- 2 linguri cu parmezan Viotros
- 1 radacina de pastarnac mare si jumatate
- 1 lingura cu ghee sau unt vegan cu ulei de cocos sau cu unt cocos + unt de shea + unt de migdale
- sare dupa gust.
Pentru sosul rece de hrean:
- 3 linguri cu smantana
- 1 radacina de hrean data prin razatoarea mica
- 1 lingurita si jumatate cu maioneza
- 1 lingurita cu mustar boabe
- 1 lingurita cu rosii uscate maruntite
- jumatate de lingurita cu usturoi pulbere
- piper.
Pentru sosul cald de ceapa:
- 100 ml de apa plata
- 2 linguri cu pasta Ajvar (pasta de ardei, vinete si ulei)
- 2 linguri cu sos Worcester
- 1 lingura cu sos Oyster
- 1 ceapa rosie
- ulei si unt pentru prajire.
Mod de preparare:
1. Piureul: Se curata cartofii, usturoiul si pastarnacul. Se pune pe foc oala cu apa impreuna cu cartofii taiati in felii groase (apa se pune cat sa acopere legumele). Cand incepe sa fiarba se adauga pastarnacul taiat cubulete si cateii de usturoi. Se fierbe cu capac la foc mediu spre mic pana se inmoaie legumele. Cand sunt gata, se da oala de pe foc, se adauga untul (am folosit o lingura cu ghee si o lingura cu unt vegan), se sareaza dupa gust si se paseaza cu un blender de mana pana se obtine o pasta fina si vascoasa.
2. In timp ce fierb legumele, se pregateste sosul cu hrean: se rade prin razatoarea mica si se amesteca cu smantana, maioneza, mustarul boabe, rosiile uscate maruntite, usturoiul pulbere si piperul negru. Se lasa in figider acoperit cu capac pana la servire.
3. Inainte de preparare, se scot bucatile de ficat la temperatura camerei. Se incinge uleiul in tigaie impreuna cu untul si se prajesc bucatile de ficat timp de 7 - 8 minute, intorcandu-le in mod regulat in timpul prajirii. Dupa prajire se pun bucatile de ficat pe o folie de aluminiu, se sareaza pe ambele parti, se acopera cu folie pentru 5 minute sa se odihneasca dupa care se pot felia.
4. Sosul cald: Intr-o tigaie se incinge untul impreuna cu uleiul, se caleste ceapa timp de 2 minute dupa care se stinge cu apa plata si se adauga sosul Worcester, ajvarul si sosul oyster. Se fierbe pentru inca alte 3 minute dupa care se da deoparte.
Pe o farfurie se pune piureul de cartofi si pastarnac, bucatile de ficat, sosul de hrean si cel cu ceapa rosie. Impreuna creeaza o simfonie de arome super delicioase.
Savurati cu placere!
Comentarii
Trimiteți un comentariu