Pulpa de curcan la punga cu bulgur, quinoa, naut si Zucchini

 


In ultimii ani, am incercat sa incorporez mai multe cereale integrale in meniu, iar bulgurul este unul dintre preferatele mele. Pe langa faptul ca este bogat in fibre si in minerale, are o aroma usoara de nuca, este hranitor, satios si reprezinta o alternativa excelenta la orez/cuscus. Reteta de astazi este atat de usor de realizat si poate fi  preparata pentru o cina saptamanala dupa serviciu. Resturile pot fi usor refrigerate si reincalzite, are un gust bun si a doua zi. Ca sa nu mai vorbim ca este prezenta si regina cerealelor - quinoa. La prima vedere bulgurul si quinoa seamana, insa diferenta este ca bulgurul este un amestec de diferite tipuri de boabe de grau macinate mai mare, in timp ce quinoa este de fapt o samanta. In comparatie cu quinoa, bulgurul are o cantitate mai mare de fibre dietetice. Totusi, tragand un ochi in tabelul nutritional la ambele, veti constata ca quinoa este mai densa din punct de vedere nutritional. A manca sanatos nu inseamna o mancare fara gust ci inseamna sa ii oferi organismului tau resursele si nutrientii de care are nevoie pentru a functiona eficient. Avand un continut scazut de grasimi si un continut ridicat de proteine, aceste doua cereale sunt o alegere buna pentru persoanele care doresc sa isi regleze tranzitul intestinal si sa isi creasca nivelul de satietate. O masa bogata in proteine poate fi facuta cu usurinta prin combinarea bulgurului cu nautul, quinoa si alte leguminoase. Lucru valabil si pentru reteta de astazi.

Ingrediente:

- 200 g bulgur fiert

- 200 ml supa de cocos/pui/gaina/apa

- 150 g boabe de naut din conserva

- 100 g quinoa rosie fiarta

- 1 pulpa de curcan

- 1 dovlecel Zucchini

- 1 ardei gras rosu

- 1 ardei gras galben

- 1 morcov

- 1 ceapa galbena

- 1 punga speciala pentru cuptor

- mirodenii: sare, piper, usturoi granulat, ceapa granulata, boia de ardei rosie, cumin, turmeric, cimbru, oregano, 

- pentru servire: ardei copti in otet.

Mod de preparare:

1. Pulpa de curcan se cresteaza putin, se asezoneaza cu mirodeniile si se lasa la marinat la temperatura camerei pentru 30 de minute. Apoi se aseaza in punga, se inchide si se baga in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 35 de minute. Dupa care se taie punga in mijloc, se creste temperatura cuptorului la 200 de grade si se mai lasa inca 15 minute. In functie de marimea si greutatea pulpei de curcan, timpul de gatire poate creste.


2. Bulgurul si quinoa se gatesc separat in functie de timpul de gatire indicat pe ambalaj. Dupa ce s-au gatit, se scurg de apa (se pastreaza doar 150 ml din apa in care a fiert quinoa) si se pun deoparte pana la intrebuintare.

3. Intr-o tigaie antiaderenta se incinge uleiul si se adauga ceapa galbena tocata. Se lasa sa se caleasca 1 minut dupa care se adauga morcovul taiat cubulete si 150 ml din apa in care a fiert quinoa. Se lasa sa fiarba cu capac timp de 6 minute, apoi se adauga zucchini si ardeii colorati taiati cubulete mari. Se mai lasa sa fiarba 5 minute. Dupa  5 minute se adauga bulgurul, quinoa si nautul (se scurge apa din conserva si se clateste nautul sub un jet de apa rece). Se mai lasa pe foc pentru 4 minute, amestecand din cand in cand, pana se evapora tot lichidul.

Garnitura se serveste alaturi de o bucata de carne de curcan si ardei copti in otet/castraveti murati de vara.

Savurati cu placere!


Comentarii